Панирани калмари

Рецепти

Панирани калмари

Необходими продукти за 4 порции

4 туби от калмари. За перфектни панирани кръгчета, изберете с по-малки размери;

Марина:

  • 1 лимон;
  • 1 дафинов лист;
  • 1 скилидка чесън, нарязана на кръгчета;

Смес за панировка:

  • 2 белътка;
  • ½ ч. л.сол;
  • 100 г брашно;
  • 3 с. л.царевично брашно;
  • 1 щипка сода бикарбонат /не е задължително/;
  • 200мл бира или газирана вода;
  • 5 кубчета лед;

За овалване на кръгчета от калмари:

  • Смес от 3с.л. царевично нишесте  и 3с.л. брашно;

500 мл олио за пържене;

резени лимон за сервиране.

Начин на приготвяне

Калмарите се измиват. Слагат се в дълбока купа и се заливат с гореща вода. Престояват  минута, след което се преместват в чиния и се маха прозрачната ципа, с която са обвити чрез подпъхване с пръстите. Нарязват се на кръгчета един пръст дебели.

Мариноват се със сока от лимона, добавя се дафинов лист, чесън и се оставят за 30 мин. в хладилник.

Белтъците с щипка сол се разбиват в сух и дълбок съд на твърд сняг. Върху тях се пресява брашното при внимателно и едновременно бъркане със силиконова шпатула, за да не спадне обема на белтъка.  Добавя се бирата /газирана вода, ледът и царевичното нишесте. Консистенцията на пастата е не много гъста, може би като боза.

Пържене:

Олиото се загрява в дълбок съд на 185° С.

Калмарите се изсипват в гевгир, посипват се с царевичното нишесте и хубаво се овалват.  Добре е отдолу да поставите чиния, която да обере падащото от гевгира. По преценка се добавя още нишесте.

Набрашнените калмари се потапят в паниращата паста и се пускат в горещата мазнина. Пържат се до златист цвят, изваждат се и за да останат хрупкави, се отцеждат върху решетка, под която е поставена кухненска хартия. 

Сервират се горещи с резени лимон.

Панираните калмари добре си акомпанират с бели вина като Совиньон блан и гръцката рицина

За страхотен жълт цвят на калмарите използвайте шафран. 3-4 тичинки от шафран предварително се накисват в малко вода за половин час, която после се добавя към паниращата паста.