Рецепти
Панирани калмари
Необходими продукти за 4 порции
4 туби от калмари. За перфектни панирани кръгчета, изберете с по-малки размери;
Марина:
- 1 лимон;
- 1 дафинов лист;
- 1 скилидка чесън, нарязана на кръгчета;
Смес за панировка:
- 2 белътка;
- ½ ч. л.сол;
- 100 г брашно;
- 3 с. л.царевично брашно;
- 1 щипка сода бикарбонат /не е задължително/;
- 200мл бира или газирана вода;
- 5 кубчета лед;
За овалване на кръгчета от калмари:
- Смес от 3с.л. царевично нишесте и 3с.л. брашно;
500 мл олио за пържене;
резени лимон за сервиране.
Начин на приготвяне
Калмарите се измиват. Слагат се в дълбока купа и се заливат с гореща вода. Престояват минута, след което се преместват в чиния и се маха прозрачната ципа, с която са обвити чрез подпъхване с пръстите. Нарязват се на кръгчета един пръст дебели.
Мариноват се със сока от лимона, добавя се дафинов лист, чесън и се оставят за 30 мин. в хладилник.
Белтъците с щипка сол се разбиват в сух и дълбок съд на твърд сняг. Върху тях се пресява брашното при внимателно и едновременно бъркане със силиконова шпатула, за да не спадне обема на белтъка. Добавя се бирата /газирана вода, ледът и царевичното нишесте. Консистенцията на пастата е не много гъста, може би като боза.
Пържене:
Олиото се загрява в дълбок съд на 185° С.
Калмарите се изсипват в гевгир, посипват се с царевичното нишесте и хубаво се овалват. Добре е отдолу да поставите чиния, която да обере падащото от гевгира. По преценка се добавя още нишесте.
Набрашнените калмари се потапят в паниращата паста и се пускат в горещата мазнина. Пържат се до златист цвят, изваждат се и за да останат хрупкави, се отцеждат върху решетка, под която е поставена кухненска хартия.
Сервират се горещи с резени лимон.
Панираните калмари добре си акомпанират с бели вина като Совиньон блан и гръцката рицина
За страхотен жълт цвят на калмарите използвайте шафран. 3-4 тичинки от шафран предварително се накисват в малко вода за половин час, която после се добавя към паниращата паста.