Спагети миди Вонголе

Рецепти

Спагети миди Вонголе

Рецепта от Италия

Продукти за 4 порции

  • 400гр спагети;
  • 1кг  миди вонголе;
  • 100мл. зехтин;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • 250мл бяло вино;
  • 2-3 бр. малки люта чушлета ;
  • 5-6 чери доматчета;
  • 1 връзка магданоз.

Начин на приготвяне

Работата е бърза, затова са необходими два дълбоки съда за готвене- за спагетите и за мидите. 

Подгответе мидите като ги накиснете за кратко в студена вода и добре ги измиете. 

Началото е класическо- загрява се зехтина, добавя се чесъна и след като той отпусне ароматите си, идва ред на лютите чушки, мидите и виното.

Не се добавя вода и сол.

Ястието се похлупва, а температурата се намалява.

Ястието къкри до отваряне на мидите, след което се добавят 5-6 чери доматчета. Разбърква се и се задушава още 4-5 минути. Би било добре да се махнат черупките на половината от мидите,като се остави само месцето в соса,  а другите да се запазят за естетическо внушение.

Междувременно се приготвят спагетите в стил алденете. Когато са готови, те се прецеждат през гевгир, като се запазва 1ч.ч. от водата.

Финале гранде

Когато мидите са готови към тях се добавят спагетите. Разбърква се. Добавя се чашата вода. След като спагетите се овкусят в общия с мидите сос, ястието е готово за сервиране. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.