
Рецепти
Скариди саганаки
Необходими продукти за 4 порции
Скариди, зеленчуци, сирене и бяло вино- отлично подхождат на лятото с чаша рицина
- 3 с. л. зехтин;
- 2 глави лук, нарязани на ситно;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 800 г домати, обелени и нарязани на ситно, може да се замени с готов доматен сос;
- 1 ч. л. захар;
- 1 ч. л. риган;
- 1 ч. л. лют червен пипер;
- 1 ч. ч. рецина или друго сухо бяло вино;
- 500 г белени скариди /все пак оставете опашката за декорация, ако Вие сами си подготвяте пресни скариди/;
- 200 г натрошено сирене фета;
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно за поръсване на готово ястие;
- Сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Всичко започва като всяка добре позната лятна гозба на тиган със зеленчуци.
Зехтинът се загрява, добавя се нарязания лук и се разбърква. Усетите ли приятния аромат на зеленчука, намалете температурата и добавете чесъна, а след минута доматите. Когато се изпари течността от тигана, се ръсят подправките риган и лют червен пипер. Балансирайте вкуса със захар и сол. Налейте вино. Оставете сместа да се вгъсти и я прехвърлете в тавичка, добавете натрошеното сирене. Разбъркайте, а най-отгоре поставете скаридите.
Финално ястието се запича около 20 мин. в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Фотосесия на Арт Идея Бг в Гръцки ресторант на Пирин Голф Клуб