Скариди саганаки

Рецепти

Скариди саганаки

Необходими продукти за 4 порции

Скариди, зеленчуци, сирене и бяло вино- отлично подхождат на лятото с чаша рицина

  • 3 с. л. зехтин;
  • 2 глави лук, нарязани на ситно;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 800 г домати, обелени и нарязани на ситно, може да се замени с готов доматен сос;
  • 1 ч. л. захар;
  • 1 ч. л. риган;
  • 1 ч. л. лют червен пипер;
  • 1 ч. ч. рецина или друго сухо бяло вино;
  • 500 г белени скариди /все пак оставете опашката за декорация, ако Вие сами си подготвяте пресни скариди/;
  • 200 г натрошено сирене фета;
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно за поръсване на готово ястие;
  • Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Всичко започва като всяка добре позната лятна гозба на тиган със зеленчуци.

Зехтинът се загрява, добавя се нарязания лук и се разбърква. Усетите ли приятния аромат на зеленчука, намалете температурата и добавете чесъна, а след минута доматите. Когато се изпари течността от тигана, се ръсят подправките риган и лют червен пипер. Балансирайте вкуса със захар и сол. Налейте вино. Оставете сместа да се вгъсти и я прехвърлете в тавичка, добавете натрошеното сирене. Разбъркайте, а най-отгоре поставете скаридите.  

Финално ястието се запича около 20 мин. в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Фотосесия на Арт Идея Бг в Гръцки ресторант на Пирин Голф Клуб