Сто добри неща

Късна пролет на Безбог

Обичате да се вглеждате в природата и в живинките наоколо. Изпитвате истинска възхита от сутрешните серенади на птиците и не обичате тълпите. От средата на май до края на юни изберете излети в района на хижите Безбог и Гоце Делчев.

От 10 май до 24 май е минзухареното време на хижа Безбог. След това разцъфват жълтурчетата и така до към 6 юни. Истинската пролет с богатство на цветя е до края на същия месец. Тогава започва цъфтежа на лековитата мащерка, мента, риган и кантарион. С лифта или пеш от хижа Гоце Делчев до Безбог можете да попълните своята билкова аптека.

Интересна и малко популярна пътека тръгва от междинната станция на лифта, отвеждаща до стари и могъщи  дървета- 6 вековни мури, израсли в кръг и образуващи сякаш природен олтар.

Красиво е, без много туристи, чисто и свежозелено- няма друг период в годината, който да е толкова зареждащ с енергия. Не е необходимо да правите някакви сериозни планове- планината през май е доста трудна и капризна: снежните преспи затварят все още плътно подходите  към циркуса Попово езеро, портите към Тевно езеро и Джангал, често валят дъждове. Но въпреки това, можете да си спретнете пикник, да подишате чист въздух и да се наслаждавате на цветните поляни.

След  20 юни Пирин е по-гостоприемна. Тогава може да посрещнете уникалния изгрев на Попово езеро, да организирате пикник в местността Изворите, да потопите крака в Десилишкото езеро и да изпитате своята издръжливост, изкачвайки Джано.

Адрес

Хижа Безбог

Телефони

+359 74472120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.