Сто добри неща

Късна пролет на Безбог

В търсене на белия минзухар следвайте пролетта в планината

Обичате да се вглеждате в природата и в живинките наоколо. Изпитвате истинска възхита от сутрешните серенади на птиците и не обичате тълпите. От средата на май до края на юни изберете излети в района на хижите Безбог и Гоце Делчев.

Седалковият лифт все още не работи, поради вирусната заплаха. С кола до хижа Гоце Делчев, а после пеш през красива гора до Безбог и минзухарените поляни- маршрутът ще Ви хареса!

В края на май и юни

Покрай пътя и бистрите води на река Десилица в посока хижа Гоце Делчев можете да наберете цветове от бъз за сезонния хит- прясен сок от бъз с лимони или пък цветове от ароматна акация за чай през зимата или за експерименти в кухнята с панирани акациеви бухти.

На 24 май се насладете на минзухарената поляна пред хижа Безбог. След това разцъфват жълтурчетата /глухарчета/ и така до към 6 юни. Истинската пролет с богатство на цветя е до края на същия месец. Тогава започва цъфтежа на лековитата мащерка, мента, риган и кантарион. С лифта или пеш от хижа Гоце Делчев до Безбог можете да попълните своята билкова аптека.

Маршрут от междинна станция на лифта

Интересна и малко популярна пътека тръгва от междинната станция на лифта в посок югозапад, отвеждаща до стари и могъщи  дървета- 6 вековни мури, израсли в кръг и образуващи сякаш природен олтар.

Красиво е, без много туристи, чисто и свежозелено- няма друг период в годината, който да е толкова зареждащ с енергия.

Не е необходимо да правите някакви сериозни планове- планината през май е доста трудна и капризна: снежните преспи затварят все още плътно подходите към циркуса Попово езеро, портите към Тевно езеро и Джангал, често валят дъждове. Но въпреки това, можете да си спретнете пикник, да подишате чист въздух и да се наслаждавате на цветните поляни.

След  20 юни Пирин е по-гостоприемна

Пролетта достига бреговете на Попово езеро. Там някъде търсете разцъфнали бели цветове на минзухар, за да с евъзхитите на нежност и природно съвършенство. На 22 юни можете да посрещнете уникалния изгрев край бреговете на езерото и да се потопите в мистични тайнства. Можете да си организирате пикник в местността Изворите, да потопите крака в Десилишкото езеро и да изпитате своята издръжливост, изкачвайки връх Джано.

Изберете лято в Пирин!

Адрес

Хижа Безбог

Телефони

+359 74472120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.