Лято на планина

Връх Безбог

Безбог е най-високият връх /2648,5м.н.в./ на едноименния рид, отделящ се на изток и североизток от връх Полежан. 

Върховете Безбог и Полежан са свързани с широко седло, спускащо се стръмно към циркуса на Десилишкото езеро.

Произходът на името е неясен.

Би могло да се изведе от думата "възбог"- нагоре, извисено, нанагоре. Тъй като е в страни от билата на по-високите си съседи, върхът стърчи отчетливо над околността.

Повечето автори смятат, че името Безбог е свързано с култа към бог Перун и бог Бес.

Един от многото митове разказва, че бог Бес харесвал сестрата на Перун и искал да я вземе за жена. За тези му намерения научили Перун и брат му Джангал, които наказали бог Бес като го потрупали с камъни. Голямата камара се издигнала високо до небето и била наречена Бесбог.

Друга вариант на мита за любовта на бог Бес и дъщерята на Перун- Морена, разказва как Перун не одобрявал техните чувства и държал Морена затворена в градините под връх Момини двори. Морена дълго плакала за своя любим и това разтопило сърцето на Перун. Той дал съгласието си да се оженят младите, но след като се върне от тежката битка, на която отивал. Морена и Бес не се съобразили с това изрично условие на Перун и вдигнали шумна сватба. Перун връщайки се в своя дом, чул веселбите, досетил се какво се случило и се люто разгневил. Загърмял, вдигнал водите на езерото и те погълнали сватбарите.

Легенда от времето на османското владичество разказва за живеещите в подножието на върха  пастири и техните семейства през лятото, които турците изклали. Мълвата за това безбожно клане се разнесла сред населението, откъдето дошло и името.

Злободневни разпри между  жителите на две съседни села също стават прочути. Те се карали за реката, която постоянно променяла посоката на своите води ту към едното място, ту към другото. Селяните се скарали и в жестоката свада мнозина загинали. Докато траел боят жените им викали "Без Бог ли сме!", от където дошло името.

Из книгата "Пирин- речник и пътеводител" с автор Николай Даутов

Адрес

Хижа Безбог

Телефони

+35974472120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.