Цветовете от акация

Рецепти

Цветовете от акация

Акацията е красива и често срещана сред парковата зеленина. 
През май и юни в зависимост от надморската височина, тя се покрива с пищни и силно ароматни цветове. 
Билкарите берат цветовете на бялата акация, като я препоръчат заради нейното преди всичко отхрачващо и успокояващо, противоспазматично и пикочогонно действие. Водните извлеци от цветовете притежават понижаващо температурата действие, а в по-големи дози действат очистително на дебелото черво. 
 
Цветовете се употребяват за лечение на бронхити, трахеобронхити, високо кръвно налягане, упорита кашлица, повишена киселинност в стомаха, гастрит, оригвания, стомашни кръвоизливи, жлъчнокаменна болест, невралгии, нередовна менструация, ревматизъм. 
Те се берат след като добре са се отворили и се сушат на проветриво и светло място, но не на пряка слънчева светлина. Прибират се в подходяща кутия /картонена/ и се поставят на сухо и защитено от влага място.
 
От цвета се прави отвара, като в 400мл. вряща вода се поставя 1/2с.л. сушени цветове, които се запарват за 20 минути. Отварата се пие през целия ден, а не наведнъж. Не се препоръчва при хора с бъбречни проблеми.
 
Цветовете съдържат етерично масло, съдържащо хелиотропин, флавоноиди, танини
 
Един от най-предпочитаните медни продукти е акациевият мед. 
Той носи ползите на билката, укрепва целия организъм и предпазва от заболявания на дихателните пътища и храносмилателната система.
Характеризира се със специфичен  нежен аромат, светъл цвят, много приятен вкус и бавно кристализиране. Добива се преди всичко в Северозапдна България. Отличава се с богатство на плодови захари и по-ниско поленово съдържание. Медът е подходящ за деца, диабетици, прижлъчни проблеми и безсъние. Препоръчва се при стомашно-чревни проблеми, поради съдържанието на фруктоза.
 
Акациевият мед действа успокоително на нервната система. 
Той се усвоява много по-бързо от организма и рядко причинява алергични реакции.

В кулинарията се използват цветовете и листата на акацията.
Популярна е рецептата за паниран стрък цвят от акация и омлета с листа от акация /Cha om/, който идва от богатата на аромати и вкусове тайландска кухня. Нарязани хапки от този омлет в Тайланд се ползват като добавки за супи от скариди и дипове.