Лято на планина

Кременските езера и Изворите от хижа Безбог

Маршрутът от хижа Безбог – Попово езеро -  връх Джано към Кременските езера

е с кафява маркировка. Той е сред най-красивите в Пирин, но не е много популярен. Самите езера са с ледников произход,  разположени са на отделни тераси с най-висока точка -2359м.н.в. и най-ниска- 2139м.н.в.

Походът изисква спортна подготовка, защото първо трябва да се преодолее стръмния терен до Попово езеро,  после да се изкачи връх Джано и дълго да се слиза до 1000-1200м.н.в..

Слизайки надолу от връх Джано по склона се отваря широка панорама към котловината и зелените хълмове на Родопите. 

Пътеката стига чак до селцето Кремен, но предупреждаваме- доста е дълга.

Ако Ви застигне лош облак по нея, имате възможност да се скриете в малък заслон с чешма в местността Изворите. Самото селце Кремен се вижда в далечината, кацнало на живописен припечен хълм.

Минаването по пътеката със специалист по ботаника и зоология ще Ви обогати с много знания. 

Преминават се различни климатични пояси, отличаващи се разнообразие от дървесни и растителни видове, пеперуди, птици, насекоми, гъби. В този смисъл маршрутът е много подходящ за развитие на т.нар. хоби туризъм.

Районът е богат на води.

По алпийските ливади можете да си наберете чай- мащерка, жълт кантарион и риган. В началото на юли се берат звоници /горски ягоди/, а през август- боровинки.

Местните хора от Кремен се грижат за маршрутите в тази част на Пирин. 

Върхът, който се откроява най-ясно от селото се нарича Човеко.

На много места има беседки, пейки, чешми  и места за скара.

Движейки се през гората ще познаете Широката поляна

Пъстрият и килим на места е разоран от муцуните на дивите прасета, а спретната беседка в страни, приканва към почивка. Забележителното е, че на пръв поглед разпръснатите големи камъни около постройката, всъщност очертават правилен кръг на древно тракийско светилище.

До Широката поляна се стига по горски път с джип от Добринище. Ако Ви е омръзнало ходенето, можете да си организирате транспорт, с който да слезете до село Кремен, хижа Гоце Делчев или Добринище. За целта само трябва да позвъните на рецепцията на хотел „Добринище”.

В долната част на пътя се забелязва маркировката на вело маршрут „Калната баня”