Рецепти
Сладоледена нуга със зелени смокини
Необходими продукти
- 500мл. сметана с 30% масленост, за предпочитане от животински произход, но не е задължително;
- 3 яйца;
- 7-8 броя зелени смокини от сладко;
- 1 шушулка ванилия;
- 6с.л. захар.
Крокан
- 5-6с.л. захар;
- Една чаена чаша печени бадеми или орехови ядки.
Захарта се изсипва в малък тиган с незалепващо покритие и на средна температура се загрява. Процесът на разтопяване се наблюдава постоянно без да се разбърква, а само с леки кръгови движения на тигана се поема неразтопената захар. Преди да започне да се карамелизира котлонът се изключва, добавят се ядките и се разбърква. Ядките се оставят до карамелизирането на захарта като се внимава да не изгори захарта. Сместа се изсипва върху хартия за печене и се оставя да изстине. След това се завива в плътна кърпа и с помощта на дървено чукче или нещо подобно се натрошава.
Начин на приготвяне на нугата
- Жълтъците се разделят от белтъците.
- Към жълтъците се добавят 3с.л. захар и се бият с миксер на висока скорост до получаването на пухкава и гладка светла смес. Добавя се ванилията.
- Белтъците се разбиват на твърд сняг в сух съд като накрая постепенно се прибавят 3 с.л. захар.
- Сметаната се разбива също отделно на сняг.
- В дълбока купа се смесват трите части на сладоледа, като бавно се разбърква със силиконова шпатула. Добавят се нарязаните на ситно зелени смокини от сладко. Разбърква се.
Сместа се изсипва в подходяща тавичка или пластмасова кутия с капак. Поръсва се с крокана. Поставя се във фризер за 5-6 часа. Целта е не само да се втвърди сладоледа, а и да се стерилизират при минусовите температури суровите яйца, използвани в рецептата.
Някои домакини практикуват поставянето на фолио на дъното на формата и на страничните стени, за да се отлепи по лесно нугата от съда и да се сервира подходящо.
Сервиране на нугата
С листенца мента, сироп от смокиновото сладкото и парченце смокиня.
Тази рецепта ни е предоставена от механа „Бай Коце“ в Банско, където можете и да я опитате.
Адрес
гр. Банско, ул."Велян Огнев"1
Телефон
+359899583333