Бисквитена торта с маскарпоне

Рецепти

Бисквитена торта с маскарпоне

Необходими продукти:

1 пак. маслени бисквити

1 пак. какаови бисквити

Бисквитите можете да подберете според любимата Ви марка и вкус

За крема:

300 г бял шоколад 

300 г сирене маскарпоне

200мл. сладкарска сметана . Сладкарската сметана може да се замени със заквасена сметана. В този случай се добавя 120гр. пресята пудра захар към сместа за крема

200 мл прясно мляко за топене на бисквитите

Аранжиране:

Разтопен млечен или черен шоколад за поръсване

Смелени орехи и стафиди за поръсване

Начин на приготвяне:

Сметаната се разбива с миксер на твърд сняг. Маскарпонето също се разбива с миксер до гладкост. Двата продукта внимателно се смесват като се разбъркват със силиконова шпатула. Белият шоколад се настъргва и добавя към сместа.

Подготвя се неголяма правоъгълна форма , в която се подрежда тортата.

В купичка се изсипва прясно мляко. Всяка бисквита се топва в млякото и се подрежда в тавата. Прави се ред с маслени бисквити. Добавя се сместа с маскарпонето . Започва се втори ред с какаови бисквити, следва отново маскарпоне. Тортата завършва с настърган черен или млечен шоколад според предпочитанията.

Оставя се да престои поне 12 часа в хладилник. 

Сервира се по различни начини: на топки или на квадратни парчета. 

Идеи за артистичните в кухнята:  

  • Аранжирайте със свежи плодове или със сладко от боровинки тортата преди сервиране
  • Добавете 1 кафена чашка „Бейлис“ в крема за аромат и вкус. Заменете прясното мляко с „Бейлис“
  • Използвайте бисквити с парченца шоколад
  • Когато използвате заквасена сметана, не слагайте шоколад в крема. Използвайте сладко от боровинки или пресни плодове върху крема между редовете с бисквити. 
  • Ако използвате кръгла форма за торта /20см. в диаметър/, можете да застъпвате бисквитите ветрилообразно, за да Ви се получи кръга

По оригинална рецепта на Механа "Бай Коце" в Банско