Рецепти
Бисквитена торта с маскарпоне
Необходими продукти:
1 пак. маслени бисквити
1 пак. какаови бисквити
Бисквитите можете да подберете според любимата Ви марка и вкус
За крема:
300 г бял шоколад
300 г сирене маскарпоне
200мл. сладкарска сметана . Сладкарската сметана може да се замени със заквасена сметана. В този случай се добавя 120гр. пресята пудра захар към сместа за крема
200 мл прясно мляко за топене на бисквитите
Аранжиране:
Разтопен млечен или черен шоколад за поръсване
Смелени орехи и стафиди за поръсване
Начин на приготвяне:
Сметаната се разбива с миксер на твърд сняг. Маскарпонето също се разбива с миксер до гладкост. Двата продукта внимателно се смесват като се разбъркват със силиконова шпатула. Белият шоколад се настъргва и добавя към сместа.
Подготвя се неголяма правоъгълна форма , в която се подрежда тортата.
В купичка се изсипва прясно мляко. Всяка бисквита се топва в млякото и се подрежда в тавата. Прави се ред с маслени бисквити. Добавя се сместа с маскарпонето . Започва се втори ред с какаови бисквити, следва отново маскарпоне. Тортата завършва с настърган черен или млечен шоколад според предпочитанията.
Оставя се да престои поне 12 часа в хладилник.
Сервира се по различни начини: на топки или на квадратни парчета.
Идеи за артистичните в кухнята:
- Аранжирайте със свежи плодове или със сладко от боровинки тортата преди сервиране
- Добавете 1 кафена чашка „Бейлис“ в крема за аромат и вкус. Заменете прясното мляко с „Бейлис“
- Използвайте бисквити с парченца шоколад
- Когато използвате заквасена сметана, не слагайте шоколад в крема. Използвайте сладко от боровинки или пресни плодове върху крема между редовете с бисквити.
- Ако използвате кръгла форма за торта /20см. в диаметър/, можете да застъпвате бисквитите ветрилообразно, за да Ви се получи кръга
По оригинална рецепта на Механа "Бай Коце" в Банско