Сач от механа "Разложка мааза"

Рецепти

Сач от механа "Разложка мааза"

Много ароматно ястие от традиционната кухня. Предизвиква апетит и желание за още и още.

Само след този сач ще разберете какво е да имате механджийски аромат.

Продукти за 1 сач

  • 600гр. крехко свинско месо;
  • 3 големи глави кромид лук
  • 1 червена чушка, 1 зелена чушка,  1 голям морков
  • 300гр. пресни гъби;
  • 2 кисели краставички;
  • магданоз, 4 люти чушлета;
  • 100гр. бекон;
  • 100гр.  кашаквал;
  • 1ч.ч. олио, сол на вкус;
  • счукан черен пипер, щипка див кимион.

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на едри парчета, овкусява се със сол, черен пипер, кимион и други любими добавки за скара, както и с нарязана на полумесеци половин глава кромид лук. Поръсва се с 5 супени лъжици олио и се оставя да престои за няколко часа в хладилник, за да се маринова.
 
Керамичният сач се поставя върху студен котлон или на скара със жар и постепенно се нагорещява, за да  не се пропука. Когато сачът стане горещ, той се намазва на няколко пъти с олио.
 
Поставя се месото и се разбърква с дървена лъжица. 
Когато късовете придобият кафеникава коричка, те се изваждат и  се оставят на топло.  
Добавят се последователно зеленчуците като се започва от нарязания морков, кръгчетата кромид лук и гъбите, чушката. Всичко се разбърква добре, запича се и след това се добавя месото.
За финал се добавят нарязаните на кръгчета домашни кисели красатвички.
 
Ароматите на зеленчуците и смесването на вкусовете, правят това ястие неустоимо.

Преди сервиране

Върху горещия сач се настъргва кашкавал, поставят се тънките резени бекон, кръгчета червена чушка и лютите малки чушлети, поръсва се с пресен магданоз.
Добър апетит!
Механа "Разложка мааза"