
Рецепти
Сач от механа "Разложка мааза"
Много ароматно ястие от традиционната кухня. Предизвиква апетит и желание за още и още.
Само след този сач ще разберете какво е да имате механджийски аромат.
Продукти за 1 сач
- 600гр. крехко свинско месо;
- 3 големи глави кромид лук
- 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 голям морков
- 300гр. пресни гъби;
- 2 кисели краставички;
- магданоз, 4 люти чушлета;
- 100гр. бекон;
- 100гр. кашаквал;
- 1ч.ч. олио, сол на вкус;
- счукан черен пипер, щипка див кимион.
Начин на приготвяне
Месото се нарязва на едри парчета, овкусява се със сол, черен пипер, кимион и други любими добавки за скара, както и с нарязана на полумесеци половин глава кромид лук. Поръсва се с 5 супени лъжици олио и се оставя да престои за няколко часа в хладилник, за да се маринова.
Керамичният сач се поставя върху студен котлон или на скара със жар и постепенно се нагорещява, за да не се пропука. Когато сачът стане горещ, той се намазва на няколко пъти с олио.
Поставя се месото и се разбърква с дървена лъжица.
Когато късовете придобият кафеникава коричка, те се изваждат и се оставят на топло.
Добавят се последователно зеленчуците като се започва от нарязания морков, кръгчетата кромид лук и гъбите, чушката. Всичко се разбърква добре, запича се и след това се добавя месото.
За финал се добавят нарязаните на кръгчета домашни кисели красатвички.
Ароматите на зеленчуците и смесването на вкусовете, правят това ястие неустоимо.
Преди сервиране
Върху горещия сач се настъргва кашкавал, поставят се тънките резени бекон, кръгчета червена чушка и лютите малки чушлети, поръсва се с пресен магданоз.
Добър апетит!
Механа "Разложка мааза"