Дестинация Разлог

Село Бачево, община Разлог

Село Бачево е мястото за конен туризъм в дестинацията Банско и Разлог.

Намира са на южен склон на Рила планина, на 5 километра от град Разлог и на 15- от Банско.  . Ако идвате от София, на слизане от прохода Предел, след бензиностанцията „Шел“ в ляво, има отбивка и пряк път към Бачево. 

Бачево е с поглед към Пирин и монолитните върхове на планината, сякаш надникват в двора на всяка къща. Хубав асфалтов път пресича цялото село.  Къщите са разположени от двете страни на речно корито. Кметството , читалището и площадът се забелязват веднага. От близкото кафене любопитните местни жители, наблюдават всичко и всички. Със сигурност, ако Ви трябва някаква информация или упътване- веднага ще я получите. 

Църквата е с патрон Свети Димитър. 

В нейния двор се провеждат три път и в годината традиционни курбани за здраве: на Великден, на Гергьовден- 6 май и на Димитровден- 26 октомври. Най-забележителното събитие всяка година е празникът на Св. Трифон Зарезан, ритуалите на така наречения „конски великден“ и голямото надбягване- кушия с коне.

Читалищната дейност е интересна и много активна. Забележителни са инициативите на местното сдружение „Ортосия“ и на танцовия състав „Рилска самодива“.  Всеки, който желае, може да посети библиотеката и малката етнографска и туристическа сбирка, от където да си закупи сувенир за спомен.

Горски път отвежда до красивата и заслонена местност Периоволь. 

Тучни поляни, цветни килми, вековни гори, бистри ручеи пълни с риба- това е райската градина на Бачево. Тук можете да яздите на воля, да си организирате пикник и да се радвате на хубав летен ден. 

Мястото носи знаци на святост още от Античността. Известната „Джерджева скала“ или скалата на Свети Георги, е старо тракийско каменно светилище с провиралище. В близост е изграден едноименен параклис. Местните хора пазят спомена и за така наречените „русалии“- митични същества, пазещи магията за лекуване и ритуално предпазване от лошотии на селото.

Ако желаете да организирате лично събитие, тиймбилдинг или запознаване с народните танци и музика в Бачево, можете да се свържете със Сдружение "Ортосия"

http://ortosiya.com/

Адрес

село Бачево, сдружение "Ортосия"

Телефони

+359899029803

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.