Рецепти
Пърженица от Разлог
Необходими продукти за 4 души:
½ глава кромид лук бял
1 малък морков
3 червени градински чушки и 1 зелена за пъстрота със средна големина, почистени от дръжките и семките
Половин стрък праз лук
1 домат
200гр. сирене /според предпочитанията може да е обезсолено предварително във вода/
3 или 4 яйца
Сол на вкус
Олио, колкото да се облее дъното на тигана
Магданоз и черен пипер за поръсване
Тиган
Начин на приготвяне:
В привидно простата рецепта важна е последователността в добавянето на зеленчуците.
Тиганът се загрява на умерен огън. Кромидът се нарязва на полумесици и се добавя в сгорещената мазнина, разбърква се. Когато ароматите му изпълнят стаята, добавят се нарязаните чушки. Разбърква се и леко се запържва. Следва нарязаният на кръгчета праз лук. След като течността от зеленчуците се изпари, на ренде се настъргва доматата, разбърква се.
Когато ястието остане на мазнина, температурата се намалява към ниска, натрошва се сиренето и се чукват яйцата. Разбърква се. Когато температурата е по-ниска в този момент, яйцата не залепват по дъното на тигана. Още няколко минути и пърженицата е готова.
Сервира се поръсена с черен пипер и магданоз, с препечена филийка хляб
Други добавки:
Забелязали сме, че пърженицата е много вкусна, когато предвиденото количство сирене е смес от различни видове- с добавка на кашкавал на парченца, извара или прованоле.