Забележителности

Исторически музей в град Разлог

В началото бе музея  "Никола Парапунов"

През 1951г. с решение на Градския народен съвет на Разлог  се започва процедура за превръщането в музей на родната къща на Никола Парапунов. Идеята е тя  да пази спомена за партизанина Никола Парапунов /1909-1943/ и за цяла епоха в българската история, в унисон с тогавашната комунистическа линия. 

Първото назначение в зараждащата се културна институция  е на Христо Костадинов Киров, който макар и на възраст, притежавал обществен опит, знания и ентусиазъм за началото и събирането на експонати за живота на Никола Парапунов.

Интересна е личността на Христо Киров, който самият е жива история. Роден през 1880г., той учи в Педагогическото училище в Серес, участва в Илинденско-преображенското- кръстовденското  въстание, активист  е на ВМРО, учителства из цялата българска земя, а след 1913г. е учител и деятел в родния си град.

През 1954г. като асистент започва работа Георги Мишков, който се отличава с ерудиция и показва завидна енергия.

Уреждането на музея се проточва във времето, но не случайно в Деня на Ботев и героите паднали за свободата на България - 2 юни 1957г., той отваря врати.

Център на родолюбие и памет

Още от самото начало музеят развива активна събираческа дейност. С призиви да се преровят старите сандъци и архиви, се поставя основата на фондовете „Етнография“, „Възраждане“, „Нова и най-нова история“.  Картотекират се културните и природни забележителности в града и общината.  Организират се беседи и изнесени лекции.  

Археологически находки

Началото на археологическата сбирка се свързва с уредника Иван Керкелов през 70-те години на миналия век. Най-забележителните находки в тази посока са мраморните стели от местността Столоватец, датирани от 2 хилядолетие преди Христа и плочата с древния български календар. Гостите на Разлог могат да видят техни възстановки в градския парк и пред  Културния дом.

Във времето се осъществяват експедициите:

„Мехомия“- под  ръководена от археолога  Илия Кулов  са регистрирани над 83 археологически обекта от различни епохи в землището на общината.  

„Пътят на ранното християнство“ с ръководител  Цветана Комитова, разкрива и консервира останките на Писаната църква в местността Бетеловото.

В началото на 80-те години базата на музея се разширява, след  като собствениците на съседната Астинова къща – Елиза и Иларион Астинови,  я даряват на общината

През 1988г. заработват обектите: Етнографски музей Кипрова къща и дом-паметник Костадин Патоков.

Разлог- класна стая по история извън училищните стени

Благодарение на дейността на уредниците на Историческия музей, днес Разлог може да бъде определен като класна стая по история  извън училищните стени.  Теми като: „Древните общества и Крито-минойската култура“,  „Светилищата на траките“, „Ранното християнство“, „ Древният български календар“,  „Национално-освободителните борби на българите за освобождение и обединение“, „Традиционната българска носия“ , „Символите на бусинската керамика в Разлог“ , „Огънят на Симеон“, „Върховете на Пирин- имена и знаци“ и др.,  могат да бъдат предмет на интересни екскурзионни пътувания, които поставят района като част от големите културно-исторически маршрути в България и на Балканите.  

Адрес

Гр. Разлог, пл. „15 Септември 1903“ №12

Телефони

+35974780546
+35878920530

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.