Не се отказвайте от пълномасленото мляко

Рецепти

Не се отказвайте от пълномасленото мляко

Внимание

Ако вярвате в здравословните ползи на прясното и киселото мляко, замислете се какво мляко пиете. Дали е пастьоризирано, обезмаслено и хомогенизирано. Бъдете сигурни, че всяка външна човешка намеса в структурата на млякото обезсмисля неговото консумиране, защото унищожава естественият баланс на елментите в него.

Купувайте непастьоризирано и нехомогенизирано фермерско мляко

Просто го сварете сами и го дръжте без капак на котлона след завиране на ниска температура за 10-15 минути, за да унищожите вредните бакетрии, но да запазите полезните. После си направете любимото капучино или нес кафе в голяма доза- няма да получите поддуване на корема или надебеляване от това, защото мазнините в истинското мляко са лесно усвоими от организма. Обратното- пастьоризираните и обезмаслени млека бързо ще ви направят да заприличате на поничка.

В домашното кисело мляко няма сол и каймакът е видим

Всеки може да си подкваси кисело мляко. Ако нямате необходимите бактерии, производителят на кисело мляко "Елби" предлага българската патентована закваска с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Защо предпочитаме пълномаслено мляко

  1. Нашето тяло не може да разгражда протеините и да поема калцият на млякото без мазнини
  2. Витамините А и D също са мастноразтворими. Те не могат да бъдат приети, ако от млякото е изтеглена цялата мазнина
  3. Мазнините  в млякото съдържат съставки /glycosphingolipidi /, имащи отношение към имунната система и клетъчния метаболизъм
  4. Пълномасленото мляко няма отношение към сърдечните болести, така че може да се поеме спокойно от хора имащи подобни проблеми
  5. Наситените мазнини в мляокото повишават добрия холестерол
  6. Най-здарвосоловните храни в света са пълонзърнестите и пъломаслените, защото  те не са подлагани на допълнителна обработка. Съставките в тези храни са в естетствена синергия помежду си. Те работят по най-добрия начин заедно. Когато се изтеглят мазнините от млякото, неговите здравословони ползи значително намаляват.

Всеки регион в България има своя месен производител на мляко. Гласувайте за него с портмонето си и бъдете здрави!