Рецепти

Овче кисело мляко

Овчето мляко е най-вкусно през пролетта

В него се влива силата и енергията на възраждащата се след зимен сън  природа и  жизнеността на младостта.

Овчето мляко е незаменим продукт за всяка трапеза. Произвежда се от началото на март до края на месец август. С висока масленост /6%/, плътност  и хомогенност, то е отлична добавка към пролетните ястия със спанак и коприва. Като десерт овчето мляко е в пълна хармония със сладко от звоници /горски ягоди/ и боровинки, както и с чистия балкански мед.

Оригиналното българско кисело мляко съдържа живи бактериални клетки Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus и е от особена важност за нормалното функциониране на човешкия организъм. 

За всяко здравословно и диетично меню

  • В 100гр. продукт се съдържат 113kcal, 6,2g протеини, 7,8g мазнини, 4,4g въглехидрати, 80,6g вода.
  • В овчето мляко има високо съдържание на калций и цинк. Освен това, доброто съотношение между елементите цинк и фосфор в състава, допринася за по-лесното му усвояване от човешкия организъм.
  • Овчето мляко  е съюзник в борбата срещу остеопорозата, заради високото си съдържание на витамин D.
  • Като всички български кисели млека, овчето мляко се препоръчва във всекидневното меню, за предотвратяване на проблеми със стомаха и храносмилателната система, при кожни проблеми и като цяло за поддържане на вътрешния баланс в организма.

 За кулинарните творци

Овчето кисело мляко е обичано от  творческите натури, заради възможностите за кулинарни експерименти на добра цена.
Овчето мляко е предпочитано в много традиционни и нови кулинарни рецепти заради своята гъстота, гладка консистенция и вкус, който може да се моделира. 
Най-популярната му изява сред българите е в рецептите за катък, където си партнира с изварата, в салатата „Снежанка”, в традиционния таратор, в десертите с добавка на мед, сладко и орехи, в идеите за сладоледени кисели млека, парфета, кремове за чийзкейк и други.

Козметични съвети от нашите баби

Каймакът на киселото мляко е с доказана ефективност при избелването на пигментни петна от слънце по лицето. За целта се нанася с памук върху лицето на плътен слой. Оставя се за 10 минути до пълното поемане на съставките на млякото от кожата и засъхване на повърхността. След това млякото се измива с топла вода, а лицето се подсушава с мека памучна кърпа.