История на киселото мляко

Рецепти

История на киселото мляко

Междуноародно признание

Още в началото на 20 век руският учен Иля Мечников (1845-1916), работещ в Института Пастьор – Париж, изнася в европейския печат статия за българските дълголетници. Изследвайки начина на хранене на българите, той стига до извода, че ключът към дълголетието е в консумацията на кисело мляко и млечни продукти. Обяснението  е просто и научно доказано: при храненето белтъчните вещества от храната се разграждат под действието на гнилостни бактерии в дебелото черво, което причинява отравяне на организма и ранна смърт. Единствената храна, която може да ограничи развитието на гнилостните бактерии в червата е българското кисело мляко.  

По същото време  д-р Стамен Григоров, тогава студент по медицина в Женева, предприема изследване върху българското кисело мляко и установява, че причината за подквасването се дължи на две бактерии: Bacillus bulgaricus и Septococus thermophilus. През 1905г. той прави публикация на френски език по този въпрос.

Български държавен стандарт

До средата на 20 век киселото мляко в България се произвежда предимно в домашни условия.

По-късно през 60-те  и 70-те години се създават научни лаборатории и се развиват условия за промишлено производство на кисело мляко. Създава се Български държавен стандарт, а България се прочува по целия свят.

В момента в България действа стандарт БДС 12:2010г. ,който постановява, че закваската трябва да бъде произведена от изолирани в България щамове на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, неподлагани на генна модификация. Не се допуска добавяне на консерванти и подобрители.

Макар много съседни и по-далечни народи да се опитват да оспорват тезата за българския произход на киселото мляко , остава си неоспорван факт, че вкусът на българското кисело мляко е плод на климатичните особености, специфична микрофлора, на уникалната симбиозата между отделните щамове в закваската, на географската характеристика и природата на България. Киселото мляко продължава да бъде неизменна част от здравословното хранене на българина и важна съставка в редица класически национални ястия.  България продължава да бъде сред страните с най-много столетници на глава от населението в Европа след Франция и Швейцария.  

Днес могат да се посетят:

Музеят на киселото мляко в село Студен Извор, община Трън, област Перник. Това е родното място на д-р Стамен Григоров. Открит е през 2006г. и съхранява богата информация, международни изследвания и публикации за българското кисело мляко.

Град Момчиловци в Родопите е домакин на Фестивала на киселото мляко, който се провежда всяка година от 21 до 23 септември.