Киселото мляко - баланс в организма

Рецепти

Киселото мляко - баланс в организма

Киселото мляко е традиционна българска храна и задължителен елемент от всяко здравословно хранене.

Доказани здравословни ползи:

 1. Установено е, че дълголетниците в България са преди всичко от планинските райони, където пастирството е стара традиция.
 2. Консумирането на кисело мляко забавя стареенето на организма, защото микроорганизмите в него взаимодействат с чревната флора в стомаха, като атакуват и неутрализират вредните бактерии, които причиняват стареенето.
 3. Млякото и млечните продукти са най-добрия източник на лесно усвоим калций- жизненоважен за изграждането на костите и зъбите, и в борбата с остеопорозата. 
 4. Млечнокиселите бактерии възпрепятстват синтеза на канцерогенни вещества, ограничават мутациите и образуването на ракови клетки.
 5. Киселото мляко има пробиотично действие и влияе благоприятно на стомаха и червата, като подпомага храносмилането и потиска развитието на патогенни микроорганизми.
 6. Киселото мляко има прочистващ ефект, намалява риска от чревни инфекции  и помага при летни стомашно-чревни разстройства. То оказва положителен ефект при запек и някои видове диарии, особено при малките деца. Млечнокиселите бактерии подобряват като цяло храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека.
 7. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко помагат за подобряване на имунитета и за успешната ни борба с инфекциите.
 8. Киселото мляко помага за сваляне на висока температура. 
 9. Киселото мляко подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания.
 10. Млечнокиселите бактерии имат антисклеротично действие тъй като притежават способността да понижават серумния холестерол. 
 11. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията и така предпазват от кариес. 
 12. Киселото мляко има антитоксично действие и неутрализира токсичните продукти, получени при процесите на детоксикация в бъбреците и черния дроб.

www.lbbulgaricum.bg