Много полезните малини

Рецепти

Много полезните малини

Малините са един от най-добрите плодови източници на фибри. 

Те намаляват холестерола, подобряват храносмилането и прочистват организма. Съдържат висока концентрация на витамин С и манган, които имат антиинфекциозно действие, и големи количества антоцианини - антиоксиданти, насърчаващи организма да произвежда антитела срещу редица болести. 

Малините притежават антиканцерогенни свойства и са особено полезни в борбата с рака на устната кухина, гърлото и дебелото черво.

Свалят температурата, благодарение на съдържанието на салицилова киселина в тях. Малините се препоръчват при настинки, грип и възпалителни процеси. 

Имат противоревматично действие. Това се дължи на съдържанието на мравчена киселина. Малината е вторият продукт след копривата, който съдържа най-голямо количество мравчена киселина.

Лекуват разширени вени. Витамин Р, който се съдържа в тях, заздравява стените на кръвоносните съдове, а съчетанието на желязо и мед с фолиева киселина ги прави полезни при малокръвие.

Сладкото от малини е много обичано. Лесно се приготвя. 

Прясно набраните малини се слагат в гевгир и се измиват под лека струя студена вода. Поставят се в широк съд и се покриват с кристална захар в съотношение 1:1. Оставят се 12 часа на студено, за да се отпуснат соковете на плодовете. Съдът се поставя на огъня /котлона/  без капак , като се наблюдава. След завиране на течността, силата на котлона се намалява на ниска степен, така че водата в плодовете леко да се изпарява без да се налага бъркане. Финално се добавя лимонтозу срещу захаросване на сладкото.

Предварително се приготвят необходимите бурканчетата. Те трябва да са сухи и топли. Готовото сладко още горещо се изсипва в бурканите, затваря се веднага и се оставя да се охлади. Не е необходимо допълнително стерилизиране.

Сладкото от малини се използва за приготвянето на малинов мус.

Малините са деликатен плод. Те бързо омекват при стайна температура. В хладилник могат да се запазят до два дни