Катми за закуска

Рецепти

Катми за закуска

Необходими продукти за закуската на  двама:

2 яйца

2с.л. захар и щипка сол

1,5ч.ч. прясно мляко

1к.ч. разтопено краве масло

2ч.ч. пресято брашно, в което се добавя 1ч.л. бакпулвер

1/2ч.ч. олио за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

Изброените хранителни продукти се смесват последователно при непрекъснато бъркане. Получава се сравнително гъста и гладка смес. 

Пригответе си лъжица за сладолед, която има механизъм за избутване на тестото или малък черпак. Също така плосък тиган с незалепващо покритие.

Тиганът се нагрява на висока температура първоначално, а после температурата се намалява до умерена. Това е важно! Тиганът се намазва с олиото и с помощта на лъжица се изсипва тестото на малка топка /отново съвет- не е необходимо да намазвате целия тиган, защото катмичките са с малък диаметър, можете да намажете само един кръг, където ще изсипете тестото/. Тестото се разстила само, доколкото позволява неговата гъстота, не се размазва с лъжицата. В зависимост от големината на тигана, можете да правите няколко катмички едновременно. 

От температурата тестото започва да бухва равномерно.  Внимателно се обръща с шпакла и след като е готово се поставя в чиния.

Творчество:

Катмите се гарнират с плодове или със сладко. Много са вкусни с шоколад и орехи, но могат да минат и със сирене и кашкавал.

Препоръчваме катмите да се ядат топли, в момента на приготвянето.