
Рецепти
Катми за закуска
Необходими продукти за закуската на двама:
2 яйца
2с.л. захар и щипка сол
1,5ч.ч. прясно мляко
1к.ч. разтопено краве масло
2ч.ч. пресято брашно, в което се добавя 1ч.л. бакпулвер
1/2ч.ч. олио за намазване на тигана
Начин на приготвяне:
Изброените хранителни продукти се смесват последователно при непрекъснато бъркане. Получава се сравнително гъста и гладка смес.
Пригответе си лъжица за сладолед, която има механизъм за избутване на тестото или малък черпак. Също така плосък тиган с незалепващо покритие.
Тиганът се нагрява на висока температура първоначално, а после температурата се намалява до умерена. Това е важно! Тиганът се намазва с олиото и с помощта на лъжица се изсипва тестото на малка топка /отново съвет- не е необходимо да намазвате целия тиган, защото катмичките са с малък диаметър, можете да намажете само един кръг, където ще изсипете тестото/. Тестото се разстила само, доколкото позволява неговата гъстота, не се размазва с лъжицата. В зависимост от големината на тигана, можете да правите няколко катмички едновременно.
От температурата тестото започва да бухва равномерно. Внимателно се обръща с шпакла и след като е готово се поставя в чиния.
Творчество:
Катмите се гарнират с плодове или със сладко. Много са вкусни с шоколад и орехи, но могат да минат и със сирене и кашкавал.
Препоръчваме катмите да се ядат топли, в момента на приготвянето.