Коприва-кулинарни, лечебни и профилактични свойства

Рецепти

Коприва-кулинарни, лечебни и профилактични свойства

Позната от древността, копривата като че ли е малко забравена. Растението е широко разпространено- има го в покрайнините на всеки двор, като обича сенчести и влажни места, богати на азот. 

Химичен състав на копривата

Билката е поливитаминна и съдържа витамините K, CB1, B5, B6, PP, каротен, хлорофил, органични киселини (янтърна, млечна, лимонена, хинна, маслена), фенолни киселини, флавоноиди, етерично масло, азотосъдържащи вещества. От минералите- желязо. („Билкосъбиране“ - ръководство за бране и първична преработка на лечебни растения, съставено под редакцията на проф. д-р Иван Асенов).

Здравословно хранене с коприва

В готварски рецепти се използват младите листа от коприва на пролет. Те могат да са в пресен вид за чорби, супи и зеленчукови кюфтенца или изсушени. Изсушената коприва е подходяща за запарка (чай) и за стриване като съставка в традиционната българска шарена сол.

За здравословното хранене, специалистите препоръчват комбинирането на копривата с яйца, за преодоляване на железния дефицит при страдащите от малокръвие. Подходящи са рецептите за пюре от коприва с яйце и добавка на семена и ядки, супа от коприва с яйчна застройка и др.

Като добър източник на калций е комбинирането на копривата с извара или сирене, както е в рецептата за кюфтенца от коприва. Въпросната рецепта може да се обогати с добавянето на магданоз, сварен булгур или киноа, както и с накисната чия.

В пролетните чорби вкусна комбинация е копривата с лапад или киселец, пресен кромид лук, моркови и гъби челядинки. 

Вижте рецептите от кулинарентур в Конна база Периволас, село Бачево: 

Лечебни и профилактични свойства на копривата

  1. Засилва човешкия имунитет;
  2. Полезна е в случаите на анемия и за преодоляване на пролетната умора;
  3. Подобрява метаболитните процеси и обмяната на въглехидратите и белтъчините. Добре се отразява на храносмилателната и белодробната система;
  4. Запарката от коприва в народната медицина се препоръчва при проблеми с камъни в жлъчката, песъчинки в жлъчните пътища и черния дроб като прочистващо средство.

Противопоказания

Хапването на коприва не се препоръчва при хора с тромбофилия и нарушения в кръвосъсирването.

Полезно за градината

С израстването копривата става по-жилава, но добрите градинари не я пропускат.

Натопени и престояли във вода стръкове коприва са отлично средство за справяне с различни паразити по зеленчуците и плодовете. Тя е ефикасна в борбата с листната въшка. 

За красива коса

Водата от коприва се използва като разкрасително средство за косата. Това е благодарение на съдържащия се власинките на копривата селен, който дава здравина и блясък на косъма, и е добра превенция срещу косопад.