
Рецепти
Коприва-кулинарни, лечебни и профилактични свойства
Позната от древността, копривата като че ли е малко забравена. Растението е широко разпространено- има го в покрайнините на всеки двор, като обича сенчести и влажни места, богати на азот.
Химичен състав на копривата
Билката е поливитаминна и съдържа витамините K, CB1, B5, B6, PP, каротен, хлорофил, органични киселини (янтърна, млечна, лимонена, хинна, маслена), фенолни киселини, флавоноиди, етерично масло, азотосъдържащи вещества. От минералите- желязо. („Билкосъбиране“ - ръководство за бране и първична преработка на лечебни растения, съставено под редакцията на проф. д-р Иван Асенов).
Здравословно хранене с коприва
В готварски рецепти се използват младите листа от коприва на пролет. Те могат да са в пресен вид за чорби, супи и зеленчукови кюфтенца или изсушени. Изсушената коприва е подходяща за запарка (чай) и за стриване като съставка в традиционната българска шарена сол.
За здравословното хранене, специалистите препоръчват комбинирането на копривата с яйца, за преодоляване на железния дефицит при страдащите от малокръвие. Подходящи са рецептите за пюре от коприва с яйце и добавка на семена и ядки, супа от коприва с яйчна застройка и др.
Като добър източник на калций е комбинирането на копривата с извара или сирене, както е в рецептата за кюфтенца от коприва. Въпросната рецепта може да се обогати с добавянето на магданоз, сварен булгур или киноа, както и с накисната чия.
В пролетните чорби вкусна комбинация е копривата с лапад или киселец, пресен кромид лук, моркови и гъби челядинки.
Вижте рецептите от кулинарентур в Конна база Периволас, село Бачево:
Лечебни и профилактични свойства на копривата
- Засилва човешкия имунитет;
- Полезна е в случаите на анемия и за преодоляване на пролетната умора;
- Подобрява метаболитните процеси и обмяната на въглехидратите и белтъчините. Добре се отразява на храносмилателната и белодробната система;
- Запарката от коприва в народната медицина се препоръчва при проблеми с камъни в жлъчката, песъчинки в жлъчните пътища и черния дроб като прочистващо средство.
Противопоказания
Хапването на коприва не се препоръчва при хора с тромбофилия и нарушения в кръвосъсирването.
Полезно за градината
С израстването копривата става по-жилава, но добрите градинари не я пропускат.
Натопени и престояли във вода стръкове коприва са отлично средство за справяне с различни паразити по зеленчуците и плодовете. Тя е ефикасна в борбата с листната въшка.
За красива коса
Водата от коприва се използва като разкрасително средство за косата. Това е благодарение на съдържащия се власинките на копривата селен, който дава здравина и блясък на косъма, и е добра превенция срещу косопад.