Салата с грейпфрут и авокадо

Рецепти

Салата с грейпфрут и авокадо

Колекция салати със спанак
 
За здравословно хранене спанакът е важен продукт.
Листата на зеленчука са богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А (около 4 мг/100г), В1, В2, В6, РР, С (32-72 мг/100 г) и в по-малко количество витамин К. Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. От друга страна,  изключително високо е съдържанието на фолиева киселина- важна за плода и майката, както и минерални вещества (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол.
 
Спанакът е с чувствителни листа и бързо може да промени качествата си при престояване и неправилно съхранение.
Купувайте спанак само, когато наистина имате намерение още в същия ден да го сготвите. В магазина внимателно избирайте зеленчукът- листата да са с тъмнозелен цвят, без наранявания и свежи на вид.
 
При готвените ястия се препоръчва бланширане на спанака в гореща вода за 2-3 минути. За да се ориентирате в количеството, което да закупите за тази цел, имайте в предвид, че той намалява обема си до 3 пъти. Количеството спанак на човек е от 350 до 500гр. в зависимост от рецепта.
За салати се препоръчва бейби спанак, като порцията за 1 човек е около 100грама.
 
Важно! Салатите трябва да се консумират веднага, след като се приготвят.

Спанакът е диетичен и предоставя много възможности за вариации.
Зелените листа в комбинация с плодове: ягоди, круши, цитруси /ананас, портокал, грейпфрут, киви/ и дресинг с мед или кленов сироп, са истинско пиршество за  сетивата. Те носят артистично настроение на масата и провокация за традиционалистите.
Салата с грейпфрут и авокадо 
Необходими продукти:
300гр. бейби спанак, измит и подсушен
2 грейпфрута разрязани на парченца без ципи
½ глава червен лук на тънки полумесеци
2-3с.л. печени орехи
настъргани люспи от добре узрял овчи кашкавал /рецепта с български вкус/. Препоръчваме "Велес"

Дресинг:
2с.л. зехтин
4с.л. фреш от портокал
1с.л. ябълков оцет
1/2с.л. мед
Сол на вкус
Прясно смлян бял пипер