Рецепти
Салата със спанак, грейпфрут и авокадо
Пролетен кулинарен тур в Периволас, село Бачево
Необходими продукти
- 300гр. бейби спанак, измит и подсушен;
- 2 грейпфрута разрязани на парченца без ципи;
- ½ глава червен лук на тънки полумесеци;
- 1 авокадо
- 2-3с.л. печени орехи;
- настъргани люспи от добре узрял овчи кашкавал /рецепта с български вкус/. Препоръчваме млечни продукти от град Разлог "Велес".
Дресинг
- 3с.л. зехтин;
- 4с.л. фреш от портокал;
- 1с.л. ябълков оцет;
- 1/2с.л. мед;
- сол на вкус;
- прясно смлян бял пипер.
Начин на приготвяне
Измийте и накиснете спанака в купа със студена вода за 10 минути. Подсушете листата в гевгир. Подгответе широка и дълбока чиния за сервиране.
Изпечете цели орехови ядки в сух тиган.
Изсипете в чинията на пластове спанака, ореховите ядки и пармезана. Завършете с парченцата грейпфрут. Зайлейте с дресинга непосредствено преди сервиране.
Съвети
Колко спанак да закупите за салата? Препоръчителното количество за порцията на 1 човек е около 100 грама.
Салатата трябва да се консумира веднага, след като се приготви.
Когато приготвяте спанак в комбинация с плодове: ягоди, круши, цитруси /ананас, портокал, грейпфрут, киви/, използвайте дресинг с мед или кленов сироп, зехтин и ябълков оцет.
Спанак за здравословно хранене
Листата на зеленчука са богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А (около 4 мг/100г), В1, В2, В6, РР, С (32-72 мг/100 г) и в по-малко количество витамин К.
Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. От друга страна, изключително високо е съдържанието на фолиева киселина- важна за плода и майката, както и минерални вещества (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол.
Спанакът е с чувствителни листа и бързо може да промени качествата си при престояване и неправилно съхранение.
Купувайте спанак само, когато наистина имате намерение още в същия ден да го сготвите. В магазина внимателно избирайте зеленчукът- листата да са с тъмнозелен цвят, без наранявания и свежи на вид.
При готвените ястия се препоръчва бланширане на спанака в гореща вода за 2-3 минути. За да се ориентирате в количеството, което да закупите за тази цел, имайте в предвид, че той намалява обема си до 3 пъти. Количеството спанак на човек е от 350 до 500гр. в зависимост от рецепта.