Рецепти
Пролетна коприва с ориз
Необходими продукти
- 1,5 кг. свежа коприва;
- 2 стръка праз лук;
- 3-4 супени лъжици зехтин;
- 2 кафени чаши почистен и измит ориз;
- сол, черен пипер, лимон, скилидка чесън.
Начин на приготвяне
Копривата се почиства, измива и поставя в купа.
Попарва се с гореща вода, след минути се изцежда и нарязва на ситно.
В дълбока и широка тенджера /около 3л./ се слага зехтинът. Първо леко се задушава празът, а после се добавя и копривата. Когато се изпари течността, слага се оризът, сол на вкус, няколко зърна счукан черен пипер и една скилидка чесън. Ястието се залива с 2 чаени чаши топла вода и се оставя да къкри на слаб огън.
Сервира се с гъсто, домашно кисело мляко