Пролетна коприва с ориз

Рецепти

Пролетна коприва с ориз

Необходими продукти

  • 1,5 кг. свежа коприва;
  • 2 стръка праз лук;
  • 3-4 супени лъжици зехтин;
  • 2 кафени чаши почистен и измит ориз;
  • сол, черен пипер, лимон, скилидка чесън.

Начин на приготвяне

Копривата се почиства, измива и поставя в купа.

Попарва се с гореща вода, след  минути се изцежда и нарязва на ситно.

В  дълбока и широка тенджера /около 3л./ се слага зехтинът. Първо леко се задушава празът, а после се добавя и копривата. Когато се изпари течността, слага се оризът, сол на вкус, няколко зърна счукан черен пипер и една скилидка чесън. Ястието се залива с 2 чаени чаши топла вода и се оставя да къкри на слаб огън.

Сервира се с гъсто, домашно кисело мляко