Рецепти
Панирана пролетна коприва
Необходими продукти:
500гр. свежа пролетна коприва на цели стръкчета
Брашно за панировката
За паниращата паста:
2 яйца разделени на белтъци и жълтъци /ако много бързате, няма да е фатално да разбиете яйцата без тази процедура /
щипка сол
1ч.ч. пресято брашно
1ч.ч. бира
Начин на приготвяне:
Копривата се измива и слага в купа. Залива се с гореща вода, престоява 2-3 минути и се отцежда.
Приготвя се паниращата паста като първо се разбиват жълтъците с щипа сол, пресява се отгоре при постоянно бъркане брашното и се бърка до получаването на гладка смес, добавя се бирата. Ако паста е по-течна, добавя още малко брашно. Накрая внимателно се добавят разбитите на сняг белтъци.
Загрява се тигана с олио, като се внимава да не запуши мазнината. Панирането се осъществява на умерена температура.
В не много дълбока чиния се изсипва брашното за паниране. Взима се стрък коприва за дръжката и леко се „плъзва” в чинията с брашното от двете страни,за да поеме брашно колкото и е необходимо. След това се потапя в купата с паниращата паста и се слага в тигана за пържене. Процесът е доста бърз, така че трябва да се внимава.
Изпържената коприва се поставя върху домакинска хартия за попиване на мазнината.
Сервира се с гъсто овче кисело мляко или полята със млечно-майонезен сос.
Рецепта от пролетен кулинаране тур в Периволас