Сладкиш с кисело мляко

Рецепти

Сладкиш с кисело мляко

Необходими продукти:
2 стандартни кофички краве кисело мляко, което трябва да се изцеди през тензух от предходния ден
1 стандартна кофичка овче кисело мляко, 6% масленост
/може да се използва само цедено краве кисело мляко, но тогава са необходими 4 кофички/
150гр. пудра захар
1 ванилия
Сок от 1 лимон
Сок от 1 портокал
200мл. течна сладкарска сметана
2ч.ч. замразени боровинки или пресни плодове
желатин
 
За поръската:
1 кутия хрупкави бисквити от вида “Petit beurre”; 1 малко пакетче меко масло, 1 чаена чаша смелени орехи
 
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква с миксер до пухкавост. Добавя се пудра захар, изстисканите плодови сокове и ароматната ванилия. Сметаната се разбива с миксер в отделен съд на твърд сняг. 
Желатинът се накисва в купичка с 1ч.ч. вода. След като набъбне се поставя във втори съд, в който има вода. На водна баня се разтваря желатина, като се внимава да не кипне водата в съда и се отстранява от огъня.
 
Сместа с киселото мляко се смесва със сметаната.
Препоръчваме да се добави половината от количеството на разтопения, но леко охладен течен желатин към нея /не трябва да има голяма разлика в температурите/.
 
Подготвяме формите, в които ще се изсипе млечната смес.
Това могат да бъдат красиви чаши за коктейли, за мартини или каквито имате на разположение- въпрос на въображение. Млечната смес може да се шприцова в избраната форма.Освен това могат да се използват метални рингове, които директно да се поставят върху платото за сервиране и които ще се махнат минути, преди десертът да бъде поднесен пред гостите.
 
Плодовете могат да се поставят на този етап от подготовката на сладкиша, като се намажат с желатин с помощта на силиконова четка, за да не изгубят свежестта си и да не се отпуснат върху сладкиша. Ако не предпочитате използването на желатин, аранжирането на плодовете може да бъде направено директно преди поднасянето на десерта.
Сладкишът се покрива с фолио и се оставя на студено в хладилник.
 
Подготовка на поръската:
Бисквитите се настъргват на ренде, ако нямате блендер, в който да ги смелете. Добавя се омекналото на стайна температура масло. Маслото трябва да поеме цялото бисквитено брашно чрез омесване с ръце, като така се получават малки гранули. Добавят се смелените орехи и се разбърква всичко с лъжица. Гранулите се покриват с фолио и се оставят на стайна температура. Те ще се използва при сервирането на десерта.
 
Добър апетит и успех на всички, които имат смелост и въображение в кухненската работа!
 
При реализирането на рецепта са използвани Млечни продукти „Велес”: краве кисело мляко, овче кисело мляко и масло.