Палачинки с кисело мляко

Рецепти

Палачинки с кисело мляко

Продукти за около 10 броя палачинки с диаметър 25см.

  • 2 яйца;
  • 1ч.ч.  гъсто кисело мляко;
  • 1ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер;
  • 1ч.ч. вода;
  • 1/5 к.ч. разтопено краве масло;
  • По половин кафена лъжичка  захар и сол;
  • 1,5ч.ч. брашно. Много вкусна е комбинацията от няколко вида брашна- пълнозърнесто, лимец и малко количество бяло брашно.

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват, добавя се солта и захарта. Киселото мляко се разбърква с бакпулвера и се оставя да бухне. Добавя се към яйцата. Следва разтопеното масло.
Добавя се половината от брашното. Изсипва се водата. Разбърква се хубаво и се добавя втората част от брашното. Тестото е по-гъсто от това на палачинките с прясно мляко. Ако тестото е по-рядко, то залепва за тигана и палачинката не може да се обърне. В този случай добавете към течността малко брашно и отново разбъркайте.
Палачинките се пържат се в предварително загрят тиган на умерена температура. Преди изсипване на тестото с черпак, повърхността на тигана се намазва с олио.
 
Палачинките могат да се гарнират както със солена плънка, така и със сладка.
Тази рецепта ни бе споделена от готвача на хижа Гоце Делчев.

Адрес

Хижа Гоце Делчев, Добринище

Телефон

0887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.