
Рецепти
Палачинки с кисело мляко
Продукти за около 10 броя палачинки с диаметър 25см.
- 2 яйца;
- 1ч.ч. гъсто кисело мляко;
- 1ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер;
- 1ч.ч. вода;
- 1/5 к.ч. разтопено краве масло;
- По половин кафена лъжичка захар и сол;
- 1,5ч.ч. брашно. Много вкусна е комбинацията от няколко вида брашна- пълнозърнесто, лимец и малко количество бяло брашно.
Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват, добавя се солта и захарта. Киселото мляко се разбърква с бакпулвера и се оставя да бухне. Добавя се към яйцата. Следва разтопеното масло.
Добавя се половината от брашното. Изсипва се водата. Разбърква се хубаво и се добавя втората част от брашното. Тестото е по-гъсто от това на палачинките с прясно мляко. Ако тестото е по-рядко, то залепва за тигана и палачинката не може да се обърне. В този случай добавете към течността малко брашно и отново разбъркайте.
Палачинките се пържат се в предварително загрят тиган на умерена температура. Преди изсипване на тестото с черпак, повърхността на тигана се намазва с олио.
Палачинките могат да се гарнират както със солена плънка, така и със сладка.
Тази рецепта ни бе споделена от готвача на хижа Гоце Делчев.
Адрес
Хижа Гоце Делчев, Добринище
Телефон
0887769946
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.