Рецепти
Чай с шафран
Чаят от шафран е ароматен и със силен вкус. Комбинира се с кардамон, канела и джинджифил. Често към него се добавя кокосово или друго мляко
Как да си направим чай от шафран
За 1 чаша от 150-200мл са необходими 7-8 близалца /стигми/. Те се поставят в метална купичка и леко се загряват на котлона, за да се активират ароматните им свойства и етеричните масла. След това се стриват. /Между другото, ако питате баба Ви как си подготвя чубрицата за боба, ще разберете, че и тя загрява подправката преди да я стрие, като го прави простичко- слага хартия на котлона, върху нея чубрицата и на умерен огън загрява подправката. Хартията е като индикатор за температурата/
Допълнителни съставки, пожелание:
1 зрънце кардамон прясно счукан
1 пръчка канела
тънко резенче или две пресен джинджифил
резен лимон.
Във всички източни рецепти за чай, най-накрая се добавя мляко, което може да бъде прясно краве мляко или кокосово, бадемово, соево мляко.
Начин на приготвяне:
Малко преди да заври водата за чая, чайникът се дърпа от огъня. Добавя се шафрана и допълнителните съставки. Чаят отново се връща на огъня като при ниска температура се запарява 3-5 минути. Добавя се лимона и се задържа още 3 минути на огъня. Прецежда се и може да се сервира с мед или друг подслаждаща съставка.
Чаят действа успокояващо и можете да го пиете вечер
Само 1 грам шафран
От 1 грам шафран могат да се приготвят 50 чая
За 1 доза чай са необходими 7-8 близалца
В 1 грам шафран се съдържат от 120 до 180 близалца
Висококачествения шафран е тъмночервен и без жълта част
Поръчай 1 грам шафран с високо качество на цена 25лв. на посочения линк: