Чай с шафран

Рецепти

Чай с шафран

Чаят от шафран е ароматен и със силен  вкус. Комбинира се с кардамон, канела и джинджифил. Често към него се добавя кокосово или друго мляко 

Как да си направим чай от шафран

За 1 чаша от 150-200мл са необходими 7-8 близалца /стигми/. Те се поставят в метална купичка и леко се загряват на котлона, за да се активират ароматните им свойства и етеричните масла. След това се стриват. /Между другото, ако питате баба Ви как си подготвя чубрицата за боба, ще разберете, че и тя загрява подправката преди да я стрие, като го прави простичко- слага хартия на котлона, върху нея чубрицата и на умерен огън загрява подправката. Хартията е като индикатор за температурата/ 

Допълнителни съставки, пожелание:

1 зрънце кардамон прясно счукан

1 пръчка канела

тънко резенче или две пресен джинджифил

резен лимон.

Във всички източни рецепти за чай, най-накрая се добавя мляко, което може да бъде прясно краве мляко или кокосово, бадемово, соево мляко.

Начин на приготвяне:

Малко преди да заври водата за чая, чайникът се дърпа от огъня. Добавя се шафрана и допълнителните съставки. Чаят отново се връща на огъня като при ниска температура се запарява 3-5 минути. Добавя се лимона и се задържа още 3 минути на огъня. Прецежда се и може да се сервира с мед или друг подслаждаща съставка. 

Чаят действа успокояващо и можете да го пиете вечер

Само 1 грам шафран

От 1 грам шафран могат да се приготвят 50 чая

За 1 доза чай са необходими 7-8 близалца

В 1 грам шафран се съдържат от 120 до 180 близалца

Висококачествения шафран е тъмночервен и без жълта част

Поръчай 1 грам шафран с високо качество на цена 25лв. на посочения линк:

Още по темата: 

Отглеждане на шафранов минзухар за домашни нужди

Шафран- здравослови ползи