Любимият сладкиш с извара

Рецепти

Любимият сладкиш с извара

Необходими продукти

  • 4 яйца;
  • 1голяма чаена чаша захар /180гр./;
  • 60гр. масло "Велес";
  • една купичка извара "Велес"/250гр./;
  • 100мл. готварска сметана;
  • 50гр. пшеничен грис;
  • 4 супени лъжици брашно;
  • настъргана на ренде кора на 1 свеж лимон;
  • 2 ванилии, 1 щипка сол, 1 бакпулвер;
  • 1 купичка горски плодове /боровинки, малини, къпини/ не е задължително. И без тях сладкишът е чудесен, но можете да експериментирате;
  • 60гр. филиран бадем /при наличност/, а според нас може и орехи.

Начин на приготвяне

Жълтъците се разделят от белтъците.
Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Важно условие за това е, те да се бият в абсолютно сух съд.  
Жълтъците последователно се смесват със захарта, разтопеното масло, готварската сметана, изварата, грис, брашно и настърганата на дребно ренде  кора на лимона, ванилия, бакуплвер. 
Когато добре се хомогенизират съставките, внимателно се добавят снежните белтъци. Разбърква се със силиконова шпатула.
Тестото става много въздушно. Можете да го пробвате, за да видите дали нещо не сте пропуснали.
Ще останете приятно изненадани от аромата на лимона.

Печене

Изберете интересна кексова форма с диаметър 20 или 26см. с незалепващо дъно. Изсипвате сместа. Поръсвате с горските плодове и орехите, пожелание.
 
Пече се в предварително затоплена фурна на 180 градуса само на вентилатор в продължение на 35 минути /проверете с клечка дали е изпечен/ и още 10 минути при изключена фурна, за да не се напука.
Сладкишът се изважда лесно от формата, след като изстине.