Рецепти

Перфектен крем карамел

Привидно лесната рецепта от яйца, захар и мляко, всъщност не се получава на всеки
По какво ще го познаете перфектния крем карамел:
Гладка  и нежна, бихме казали коприненомека, плътна структура, без въздушни шупли и вода
Тънкостите на готвача от хижа Гоце Делчев
 
Необходими продукти:
6 или 7 пресни големи яйца, за предпочитане домашни
1ч.ч. захар
1л. пълномаслено прясно фермерско мляко 
1 ванилия
Захар за карамелизиране /по 1 ч.л. на чашка карамел/
 
Начин на приготвяне:
Тънкости, споделени от готвача на хижа Гоце Делчев, Добринище
 
Приготвянето на крем карамел е от категорията бавно готване, тъй като изисква 3 часа бавно печене във фурна при 120градуса.
Яйцата се разбиват продължително време ръчно с метална бъркалка до получаването на гладка смес или с миксер на най-ниска степен на скоростта. Постепенно се добавя захарта /лъжица по лъжица/, като сместа се бие до нейното пълно разтопяване. Добавя се на тънка струя студеното мляко, като се внимава да не се получи пяна на повърхността.
В подготвените метални купички се карамелизира на котлона захарта. Ако приготвяте крема в стъклени или порцеланови чашки, захарта се карамелизира в метално канче с добавка на малко парченце масло. Изсипва се яйчената смес.
 
Купичките се поставят в тава с вода. Водата трябва да достига до средата на височината на съдчета.
Кремът се поставя във фурната, която не трябва да е предварително загрята. Пече се бавно около 2,30ч. на 120 градуса, като се внимава водата в тавата да не заври. Ако това се случи, температурата се понижава като се добавя чаша студена вода. След което температурата се увеличава финално на 180 градуса за запичане на крема
Готовият крем се оставя да изстива във фурната след което се поставя в хладилника.
Най-добре е да се консумира на другия ден.
 
Кремът се сервира по различни начини:
Директно с купичката, особено ако тя е керамична с красиви шарки или обърнат върху десертна чиния.
Обръщането на крем карамела не е лесна работа, защото в чашката се получава нещо като вакум и той много трудно  се отделя от дъното. Ако предвиждате да се сервирате крем карамел обърнат върху чиния, най-добре е да го приготвите в популярните алуминиеви чашки.
 
Аранжирането на десерт с крем карамел, провокира творческите натури. Препоръчваме сметанов сладолед и карамелизирани орехови ядки.
 
И най-добре- доверете се на доказаните специалисти. Посетете ресторантчето на хижа Гоце Делчев, Добринище.