Рецепти

Перфектен крем карамел

Привидно лесната рецепта от яйца, захар и мляко, всъщност не се получава на всеки.
По какво ще познаете перфектния крем карамел:
Гладка  и нежна, бихме казали коприненомека, плътна структура, без въздушни шупли и вода. 
С крем карамел се прави ефектната и много вкусна КРОАСАНОВА ТОРТА, за която също имаме изпитана рецепта!

Необходими продукти за крем карамел

  • 6 или 7 пресни големи яйца, за предпочитане домашни;
  • 1ч.ч. захар;
  • 1л. пълномаслено прясно фермерско мляко ;
  • 1 ванилия;
  • Захар за карамелизиране /по 1 ч.л. на чашка карамел/.

Начин на приготвяне

Тънкости, споделени от готвача на хижа Гоце Делчев, Добринище
 
Приготвянето на крем карамел е от категорията бавно готване, тъй като изисква 3 часа бавно печене във фурна при 120 градуса. Може да го направите вечер, а за следващия ден ще Ви бъде готов десерт за обяд.
Яйцата се разбиват продължително време ръчно с метална бъркалка до получаването на гладка смес или с миксер на най-ниска степен на скоростта. Постепенно се добавя захарта /лъжица по лъжица/ като сместа се бие до нейното пълно разтопяване. Добавя се на тънка струя студеното мляко, като се внимава да не се получи пяна на повърхността.
В подготвените метални купички се карамелизира на котлона захарта. Ако приготвяте крема в стъклени или порцеланови чашки, захарта се карамелизира в метално канче с добавка на малко парченце масло. Изсипва се яйчената смес.

Печене

Купичките се поставят в тава с вода. Водата трябва да достига до средата на височината на съдчета.
Кремът се поставя във фурната, която не трябва да е предварително загрята. Пече се бавно около 2,30ч. на 120 градуса, като се внимава водата в тавата да не заври. Ако това се случи, температурата се понижава като се добавя чаша студена вода. След което температурата се увеличава финално на 180 градуса за запичане на крема.
Готовият крем се оставя да изстива във фурната, след което се поставя в хладилника.
Най-добре е да се консумира на другия ден.

Кремът се сервира по различни начини

Директно с купичката, особено ако тя е керамична с красиви шарки или обърнат върху десертна чиния.
Обръщането на крем карамела не е лесна работа, защото в чашката се получава нещо като вакум и той много трудно  се отделя от дъното. Ако предвиждате да се сервирате крем карамел обърнат върху чиния, най-добре е да го приготвите в популярните алуминиеви чашки.
 
Аранжирането на десерт с крем карамел, провокира творческите натури. Препоръчваме сметанов сладолед и карамелизирани орехови ядки.

Още един съвет

Ако искате да приготвите бързо крем карамел, можете да съкратите времето на печене.  Сварете млякото и го охладете до 38 градуса /установява се по бабиния начин, като топвате кутрето в млякото и задържате за миг- млякото не трябва да пари/.

Яйцата трябва да са престояли на стайна температура. Разбиват се със захарта и внимателно се темперират с млякото, след което всичко се изсипва в купичките.