
Рецепти
Сьомга териаки
Висша кулинарна лига на Югозападна България
Изискано от ресторант "Taste of Asia" в Пирин Голф Клуб
Необходими продукти
- Филе от прясна сьомга /200-220гр./
- пресен кромид лук /50гр. или 1 супена лъжица/;
- репички нарязани на кръгчета /1 бр./;
- сол и черен пипер.
Териаки сос
100мл. соев сос се редуцира на половина, след което се добавя 1 супена лъжица мед
Гарнитура
Ориз „Басмати” /60гр./, 100гр. микс от китайски зеленчуци- бамбук, червена чушка, моркови и др., нарязани на нъвки ивици.
Начин на приготвяне
Филето се поставя в загрят тиган с малко мазнина и се запържва от двете страни за 2-3 минути. След това сьомгата се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути. Рибата отново се връща в тигана, допълва се със сос „Териаки” и се глазира за 1 минута.
Приготвяне на ориз „Басмати”
Оризът предварително се накисва в студена вода за 15-20 минути, отцежда се и се сварява в подсолена вода в съотношение 3/1. След като оризът е готов, отцежда се от останалата вода, ако има такава и се задушава в масло.
Добавят се зеленчуците /китайски микс или каквито свежи зеленчуци има в наличност, но задължително нарязани на жулиени/.
Подправя се с кориандър или с нашенски магданоз.