Сьомга териаки

Рецепти

Сьомга териаки

Висша кулинарна лига на Югозападна България

Изискано от ресторант "Taste of Asia" в Пирин Голф Клуб

Необходими продукти

  • Филе от прясна сьомга /200-220гр./
  • пресен кромид лук /50гр. или 1 супена лъжица/;
  • репички нарязани на кръгчета /1 бр./;
  • сол и черен пипер.

Териаки сос

100мл. соев сос се редуцира на половина, след което се добавя 1 супена лъжица мед

Гарнитура

Ориз „Басмати” /60гр./, 100гр. микс от китайски зеленчуци- бамбук, червена чушка, моркови и др., нарязани на нъвки ивици.

Начин на приготвяне

Филето се поставя в загрят тиган с малко мазнина и се запържва от двете страни за 2-3 минути. След това сьомгата се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути. Рибата отново се връща в тигана, допълва се със сос „Териаки” и се глазира за 1 минута.

Приготвяне на ориз „Басмати”

Оризът предварително се накисва в студена вода за 15-20 минути, отцежда се и се сварява в подсолена вода в съотношение 3/1. След като оризът е готов, отцежда се от останалата вода, ако има такава и се задушава в масло.
Добавят се зеленчуците /китайски микс или каквито свежи зеленчуци има в наличност, но задължително нарязани на жулиени/.
Подправя се с кориандър или с нашенски магданоз.