Постни сладки с бяло вино

Рецепти

Постни сладки с бяло вино

Тази рецепта ни напомня за една от поредните инициатви на "Арт Идея Бг" на хижа Безбог в края на март. Бяхме си приготвили домашни десерти за няколко дена, защото знаехме, че готвачът на хижата не е по сладкото и така да не ни липсва нищо.
Рецепта от „Вкусът на Банско”. Предоставена ни от баба Дана Мицина

Продукти

  • 5к.ч. олио;
  • 3к.ч. бяло вино;
  • 1 кутия локум;
  • около 1кг. брашно;
  • 2ч.ч. пудра захара за овалване.

Начин на приготвяне

Виното се смесва с олиото. Брашното се пресява в широка купа. От него се отнема около 1 чаена чаша, след което се оформя кладенче. В него постепенно се изсипва течната смес от вино и олио, внимателно се обърква първо с лъжица, а после на ръка.
Тестото се меси с прибрани пръсти, като не се позволява да излиза извън шепите на ръцете. При нужда се поръсва с брашно. Тестото е гъвкаво и много приятно. 

Разточване на тестото

Тестото се разточва на тънка кора, след което се изрязват кръгове с ръба на кафена чаша. В средата на кръга се посатвя локум и после се прегъва през средата, като се получават полумесеци. Краищата на полумесеца се притискат с върха на пръстите или с върха на вилица като така се изтъняват и се поставят в тава за печене или върху хартия за печене без да е необходимо да се намазва повърхността.

Печене

В предварително загрята фурна на 200 градуса, в продължение на около 30мин. и до порозовяване. Ако кората за сладките е била малко по-дебела, има вероятност полумесеците да се отворят като миди. Това не е притеснително, а е знак за домашно производство.

Тънкост

След като се извадят от фурната, още горещи сладките се пускат една по една в купа пълна с пудра захар и се овалват хубаво. Изваждат се и се поставят в подходящ съд. Сладките са твърди.
Вкустът на сладките се разкрива на следващия ден, когато започват да омекват. Интересното е, че те стават с времето много по-вкусни.
Могат да се съхраняват около 1 седмица и са подходящи за пътуване и екскурзии.

Адрес

Хижа Безбог, Добринище

Телефон

074472120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.