Рецепти
Постни сладки с бяло вино
Тази рецепта ни напомня за една от поредните инициатви на "Арт Идея Бг" на хижа Безбог в края на март. Бяхме си приготвили домашни десерти за няколко дена, защото знаехме, че готвачът на хижата не е по сладкото и така да не ни липсва нищо.
Рецепта от „Вкусът на Банско”. Предоставена ни от баба Дана Мицина
Продукти
- 5к.ч. олио;
- 3к.ч. бяло вино;
- 1 кутия локум;
- около 1кг. брашно;
- 2ч.ч. пудра захара за овалване.
Начин на приготвяне
Виното се смесва с олиото. Брашното се пресява в широка купа. От него се отнема около 1 чаена чаша, след което се оформя кладенче. В него постепенно се изсипва течната смес от вино и олио, внимателно се обърква първо с лъжица, а после на ръка.
Тестото се меси с прибрани пръсти, като не се позволява да излиза извън шепите на ръцете. При нужда се поръсва с брашно. Тестото е гъвкаво и много приятно.
Разточване на тестото
Тестото се разточва на тънка кора, след което се изрязват кръгове с ръба на кафена чаша. В средата на кръга се посатвя локум и после се прегъва през средата, като се получават полумесеци. Краищата на полумесеца се притискат с върха на пръстите или с върха на вилица като така се изтъняват и се поставят в тава за печене или върху хартия за печене без да е необходимо да се намазва повърхността.
Печене
В предварително загрята фурна на 200 градуса, в продължение на около 30мин. и до порозовяване. Ако кората за сладките е била малко по-дебела, има вероятност полумесеците да се отворят като миди. Това не е притеснително, а е знак за домашно производство.
Тънкост
След като се извадят от фурната, още горещи сладките се пускат една по една в купа пълна с пудра захар и се овалват хубаво. Изваждат се и се поставят в подходящ съд. Сладките са твърди.
Вкустът на сладките се разкрива на следващия ден, когато започват да омекват. Интересното е, че те стават с времето много по-вкусни.
Могат да се съхраняват около 1 седмица и са подходящи за пътуване и екскурзии.
Адрес
Хижа Безбог, Добринище
Телефон
074472120
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.