Ски зона Добринище

Безбог-поглед към висините

Да бъде или да на бъде...

Зимният сезон 2016г. в Добринище бе странен, почти без сняг, с високи температури и с много усилия от страна на екипа на „Сигма Ски”, за да се случват нещата. 

При неособено благоприятната ситуация, закупилите ваучери за ски пакети, загрижено си задаваха въпроса, има ли смисъл да пътуват до Добринище и намираха отговор в това да не провалят плановете си сами, в увереността, че всеки ден е някак си уникален, заслужава си да го изживееш такъв, какъвто е и да се забавляваш. 

Така че, “all inclusive-a” в ски зоната беше пълен: надежди за сняг и разбити надежди за сняг, слънчеви дни и серенади с китари насред пистата, вихрени ураганни ветрове и топли вечери в хижите, звездни нощи, тихи утрини, пресен пръхкав сняг чак през март, дъжд, гръмотевици и мъгли, и какво ли още не, но всичко това в сърцето на Пирин.

Посока нагоре!

Всъщност, безснежната зима откри други предизвикателства пред туристите в зоната. Говорим за свободолюбивата страст към високи върхове, за знанието и силата да се извисяваш над прозаичността на ежедневието, да тестваш себе си и приятелите, да опознаеш частица от природата и да се пречистиш от вътре.

Така зимният маршрут от хижа Безбог до връх Безбог се оказа особено популярен, с продължителност от около 1ч. 45мин. 

Негово продължение при хубаво и стабилно време е линията към връх Полежан, което като цяло в едната посока отнема около 3ч. Спускането от връх Безбог е вълнуващо, но с риск от изгубване в долината на река Десилица, когато това се осъществява по северния склон. Източният склон на Безбог е лавиноопасен и абсолютно забранен за спускане.

Само споменаваме за истинските планинари и алпинисти маршрутите, до върховете Джангал /около 4ч./, Сиврията /около 4ч.30мин./ и до емблематичното Тевно езеро.

Важно!

За съжаление, в тази част на Пирин около хижа Безбог липсва зимна туристическа маркировка и зимните преходи трябва да се осъществяват само с легитимни планински водачи, които знаят как да избягнат лавините и се ориентират по природните знаци.

При всички случаи, поемането по зимните маршрути изисква отлично познаване на спецификите на зимния терен, подходяща екипировка и задължителна планинска застраховка. Изкачванията трябва да се осъществяват с голяма разумност, с другари и само при добри метеорологични условия. Може би по-често от на други места, в района на Безбог падат неочаквани и плътни мъгли, които са резултат от топлите беломорски течения, идващи по долината на река Места и температурните инверсии. Това може да доведе до пълна дезориентация в пространството. Съществуващите триангулачни точки по пътеките нямат реални JPS координати и каквито и да било други ориентири и отдавна не се поддържат.

Благодарности!

Тук е момента да благодарим на момчетата от отряд Добринище на Планинска спасителна служба с ръководител г-н Цветан Пчелин, за тяхната всеотдайност в работата и за това, че винаги са на линия! Бъдете здрави!

Дежурните постове на Планинска спасителна служба са разположени и на двете хижи- Безбог и Гоце Делчев. 

Телефон на ПСС, отряд Добринище: 0889 373 751

Всичко за планинска ваканция в Добринище:

www.hoteldobrinishte.com

Адрес

Хижа Безбог

Телефони

+359 7447 2120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.