Рецепти

Специалният чай на хижа Безбог

Съдържа:
 
Борови връхчета
Събират се рано пролет от връхчетата от клоните на белия бор, когато те са още здраво залепени със смола и не са повече от 2см. дълги. Сушат се на сянка. Боровите връхчета съдържат лечебно етерично масло, смола, горчиви и дъбилни вещества и витамин С. Отварата от тях е много полезна при кашлица, тъй като има противомикробно, противовъзпалително и дезинфектиращо  действие.
 
Мащерка
Ценна билка, съдържаща етерично масло, танини, флавоноидни съединения, тритерпенови киселини, горчиви вещаства и други.
През зимния период запарка от цветове на мащерка повлиява добре на проблеми с горните дихателни пътища и белите дробове. Подходяща е в  случаи на суха кашлица, бронхити, белодробни възпаления,  при стомашно-чревни заболявания с колики и обарузване на газове, за пормивки на устната кухина и за гаргара.
 
Риган
Богат е на етерични масла, танини, флавоноиди и др. Билката има антисептично, отхрачващо и успокояващо нервната система действие. Използва се при възпаление на дихателните пътища, при бронхит, трахеит, бронхиална астма, като успокояващо кашлицата средство, при стомашни болки, чернодробни и жлъчни заболявания. 
 
Жълт кантарион
Притежава противовъзпалително, регенеративно, антибиотично, противовирусно, капиляроукрепващо и меко антидепресивно действие.
Подходящ при стомашно-чревни възпаления, язви, гастрити. Препарати от тази билка се използват за укрепване на капилярите при атеросклероза, при деперсивни състояния от различен произход, и като противомикробни средства при гнойни процеси.
 
Листа и плодове от боровинки
Черните боровинки имат високи лечебни свойст­ва, в тях се съдържат до 6% захари, до 7% дъбилни вещества, органични киселини (лимонена, ябълчена, хининова, млечна), витамин С, витамини от групата В, бета-каротин, микроелементи, както и органични багрила — антоциани. По съдържание на манган чер­ните боровинки превъзхождат всички други плодове. Листата на растението съдържат дъбилни вещества, флавоноиди, витамин С.
Черната боровинка съдържа изключително ефективен коктейл от витамин С и В, калий и бета-каротин, който повишава имунитета, а фитонцидите в нея унищожават много видове бактерии. Затова тя е отлично средство за профилактика и лечение на грип и простуда.
Използва се за лечение на диабет.
Има кръвоспиращо и съдоукрепващо действие.
Използва се за лечение на болести на червата, усложнени с диарии.
Изключително полезна за зрението на човека.
 
Начин на приготвяне на чая от хижа Безбог:
В чайник с вместимост 2л. се карамелизира 1ч.ч. захар, като се внимава да не изгори. Добавя се вода.
След като заври водата, захарта се разтопява и се слагат 2с.л. от билковия микс.
Чаят се отстранява от огъня. Билките се задушават 5 минути, след което чаят се разлива в чашите и се пие топъл.
Хижа Безбог е гостоприемно отворена през всички сезони. Разполага със столова, в която се предлагат ястия по меню.