Рецепти

Шкембе чорба

Лесна и много обичана рецепта, изискваща малко продукти и много време.
Универсално лекарство срещу махмурлук и ароматен афродизиак. Слушали сме, че най-добрите шкембеджийници в света не са в България, а на пристанищата в Протугалия и Холандия, от където тръгвали корабите към Новия свят. Не сме го проверили лично, но сигурно е вярно.
Съвсем сигурно е, че шкембе чорбата е сгряваща- спаси при една снежна фартуна в Ски зона Добринище. Мястото е Междинната станция на лифта към хижа Безбог.
 
Необходими продукти:
1бр. шкембе около 500гр.  Може да бъде телешко, свинско, агнешко или говеждо.
300мл. прясно мляко
30гр. масло
1с.л. брашно
1 глава чесън
1 кафена чашка оцет
1ч.л. смлян червен пипер
Суха люта червена чушка
 
Начин на приготвяне:
Първо трябва да се почисти шкембето, ако това не е направено предварително. За целта то се попарва с вряла вода и с нож се изстъргва до бяло първо от вътрешната страна, а после и от външната. Измива се и се нарязва на едри парчета. Залива се със студена вода и се слага на котлона. За сваряването на телешкото шкембе са необходими 2-3 часа, на агнешкото от 30 до 60мин., на говеждото от 3 до 7 часа. По време на процеса се долива вода, ако е необходимо.

Свареното шкембе се изважда, изплаква със студена вода, нарязва се на дребни парчета и се връща в бульона от варенето, който се поддържа горещ. Добавя се горещо прясното мляко като количеството е в съотношение: 1л. бульон / 300мл. прясно мляко. Следва солта и черният пипер.

В малък тиган се разтопява маслото, добавя се брашното и се запържва до златисто.
Добавя се червения пипер, разбърква се и се дърпа от огъня, за да не прегори. Внимателно и при непрекъснато бъркане, получената кашица се разрежда с бульона от шкембето и се изсипва в тенджерата. Ястието възвира още веднъж и се изключва.

Шкембе чорбата се сервира с купичка с оцет и чесън и прясно стрит лют червен пипер.

Как става най-добре:
На дъното на купичката се слагат нарязаните скилидки чесън и с обърнатата страна на лъжицата се смачкват, за да си пуснат аромата и сока. Добавя се оцета.
Сушената люта чушка се пеква от всички страни на котлона, като се внимава пушекът от това да не достигне очите и носа, защото предизвиква силна реакция. Изважда се и се стрива върху вестник или между пръстите, след което се добавя към шкембе чорбата.

Рецептата е предоставена от готвачите на механа "Добринище"

Повече за ползите на лютите чушки вижте в статията: