Рецепти

Катък- лесна рецепта с много варианти

В Пиринския край катъкът се нарича още „кутмач”. Това е продукт от овче мляко, който в оригиналния си вариант може да бъде вкусен само при овчарите, които пасат стадата високо в планината.

В наши дни с името катък се свързва хомогенна смес от овче кисело мляко и овче сирене с добавка на масло.

От рецептите на най-добрите механи в Банско предлагаме лесна рецепта.

Необходими продукти: 

400гр. гъсто овче кисело мляко или същото количество изцедено краве кисело мляко; 

250г. овче или краве  сирене,  в някои диетични варианти се замества от извара;

3 скилидки чесън;

100гр. разтопено масло.

Начин на приготвяне

В дълбока купа се настъргва на ситно ренде сиренето. Добавя се киселото мляко, ситно нарязани скилидки чесън и се разбърква добре. Маслото се разтопява и се изсипва към сместа. Веднага се разбърква, за да не остане на втвърдени бучки.  Катъкът се разбърква до гладкост, като може да се използва и миксер.

Вариации с катък

Към така приготвената основа рецепта могат да се добавят печени чушки ситно нарязани.

Сместа е подходяща за намазване на препечена филийка и поръсване с ароматен босилек или магданоз, в комбинация с прясна домата и маслини.