Рецепти

Сладка пита за прохождане

Питка за престъпулка или за прохождане на детето

Необходими продукти:

500гр. брашно  и още около 150гр. за месенето

1 пакетче суха мая или прясна мая на кубче

3 яйца

1с.л. захар

1ч.л. сол

250мл. прясно мляко

2с.л. олио

Краве масло

Сусам за поръсване

Течен мед за намазване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в широка купа. Добавя се солта, захарта и сухата мая. Оформя се дълбоко кладенче. Отделно се разбъркват яйцата /като се оставя един жълтък за намазване на питката/ с топлото мляко и олиото. На тънка струя течността се добавя към брашното. Бърка се с дървена лъжица с дълга дръжка. Когато цялата течност се поеме, пръстите на ръцете се набрашняват и се започва месене на тестото, като се добавя постепенно брашно до момента, в който тестото спре да полепва по стените на съда. Честа практика е тестото да се бие, за да стане по-гъвкаво.

Тестото се намазва с олио, за да не хваща кора и се покрива. Остава се на топло за втасване.

След първото втасване, започва повторно месене, което трябва да е много по-нежно и в една посока. Добавя се брашно при необходимост, но по принцип тестото трябва да остане доста меко.

Готовото тесто се оформя на дълга пръчка с равна дебелина по цялата дължина. Разрязва се на равни парчета. От всяко парче се прави гладка топка, която се поставя в предварително намаслена тава. Топките се редят на разстояние едни от други, като се започва от края към средата на тавата.

Заливат се с топло масло и се оставят за втасване.

Финално питката се намазва с разбит в малко прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам.

Печене:

В предварително загрята фурна на 180градуса, около 40 мин.

След изваждане от фурната се покрива с памучна кърпа, за да запази своята свежест.

Преди изнасяне питката- престъпулка се намазва с мед