



Рецепти
Сладка пита за прохождане
Питка за престъпулка или за прохождане на детето
Необходими продукти:
500гр. брашно и още около 150гр. за месенето
1 пакетче суха мая или прясна мая на кубче
3 яйца
1с.л. захар
1ч.л. сол
250мл. прясно мляко
2с.л. олио
Краве масло
Сусам за поръсване
Течен мед за намазване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в широка купа. Добавя се солта, захарта и сухата мая. Оформя се дълбоко кладенче. Отделно се разбъркват яйцата /като се оставя един жълтък за намазване на питката/ с топлото мляко и олиото. На тънка струя течността се добавя към брашното. Бърка се с дървена лъжица с дълга дръжка. Когато цялата течност се поеме, пръстите на ръцете се набрашняват и се започва месене на тестото, като се добавя постепенно брашно до момента, в който тестото спре да полепва по стените на съда. Честа практика е тестото да се бие, за да стане по-гъвкаво.
Тестото се намазва с олио, за да не хваща кора и се покрива. Остава се на топло за втасване.
След първото втасване, започва повторно месене, което трябва да е много по-нежно и в една посока. Добавя се брашно при необходимост, но по принцип тестото трябва да остане доста меко.
Готовото тесто се оформя на дълга пръчка с равна дебелина по цялата дължина. Разрязва се на равни парчета. От всяко парче се прави гладка топка, която се поставя в предварително намаслена тава. Топките се редят на разстояние едни от други, като се започва от края към средата на тавата.
Заливат се с топло масло и се оставят за втасване.
Финално питката се намазва с разбит в малко прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам.
Печене:
В предварително загрята фурна на 180градуса, около 40 мин.
След изваждане от фурната се покрива с памучна кърпа, за да запази своята свежест.
Преди изнасяне питката- престъпулка се намазва с мед