Рецепти
Пълнена бохча от Разлог
Необходими продукти за двама
- 500гр. качествено пилешко филе;
- 200гр. гъби;
- 200гр. пушен бекон;
- 2бр. кисели краставички, средно големи;
- 1/2ч.ч. бяло вино;
- 200гр. заквасена сметана или готварска сметана от животински произход;
- 100гр. добре узрял български кашкавал за настъргване най-отгоре;
- Сол и две-три зрънца прясно стрит в хаванче черен пипер;
- Олио за задушаване на продуктите;
- Кръгла питка с диаметър около 20см.
Начин на приготвяне
Нарежете бекона на кубчета, а пилешкото филе на парченца. Сгорещете дълбок тиган на умерена температура. Добавете олио, колкото да се облее дъното. Сложете пилешките късове, без да изчаквате мазнината силно да се нагорещи, а след минута-две и бекона. Разбъркайте с дървена лъжица. Ако пилешкото Ви залепне на тигана, това означава, че температурата за готвене е много висока. Месото се запържва до златист загар, добавят се нарязаните на четвъртинки гъби, посолява се и след като гъбите станат готови, деглазира се с бяло вино.
Ястието се оставя леко да къкри до извиране на течността. Дърпа се от котлона, добавят се ситно нарязаните и отцедени от течността в гевгир краставички.
Заквасената сметана се разбърква до гладкост и внимателно, за да не се пресече от високата температура, постепенно се добавя към месото. Тиганът отново се връща на котлона при умерна температура до вгъстяване на сметаната. Финално се овкусява с черния пипер.
Печене
Фурната се загрява предварително на 180 градуса с функцията горно печене с вентилатор /може и със стандартно горно и долно печене/.
С остър нож се изрязва от горната част на питката капачето. Вътрешността се издълбава и напълва с подготвената смес. Най-отгоре се настъргва кашкавал. Капачето се намазва с масло и може да се поръси с шарена сол или сусам.
Питката се поставя във фурната, а до нея капачето. Запича се за 5-10 минути- просто трябва да се наблюдава.
Сервира се веднага.
Бохчата е подходяща за посрещане на гости
Предварително сгответе плънката до момента на добавяне на сметаната. Подгответе малки питки за индивидуално сервиране и ги издълбайте. 15 минути преди основното ястие, сгорещете плънката, добавете сметаната, напълнете питките по указания начини и ги запечете.
Приятен апетит!
Фото сесия: Бохча от механа „Разложка мааза“ за Кулинарен туризъм в България, Арт Идея БГ
Свържете се с нас, ако желаете да заснемем любимите Ви ястия и да популяризираме Вашата механа или ресторант!
Телефон
+359887769946
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.