Пълнена бохча от Разлог

Рецепти

Пълнена бохча от Разлог

Необходими продукти за двама

  • 500гр. качествено пилешко филе;
  • 200гр. гъби;
  • 200гр. пушен бекон;
  • 2бр. кисели краставички, средно големи;
  • 1/2ч.ч. бяло вино;
  • 200гр. заквасена сметана или готварска сметана от животински произход;
  • 100гр. добре узрял български кашкавал за настъргване най-отгоре;
  • Сол и две-три зрънца прясно стрит в хаванче черен пипер;
  • Олио за задушаване на продуктите;
  • Кръгла питка с диаметър около 20см.

Начин на приготвяне

Нарежете бекона на кубчета, а пилешкото филе на парченца. Сгорещете дълбок тиган на умерена температура. Добавете олио, колкото да се облее дъното. Сложете пилешките късове, без да изчаквате мазнината силно да се нагорещи, а след минута-две и бекона. Разбъркайте с дървена лъжица. Ако пилешкото Ви залепне на тигана, това означава, че температурата за готвене е много висока. Месото се запържва до златист загар, добавят се нарязаните на четвъртинки гъби, посолява се и след като гъбите станат готови, деглазира се с бяло вино. 

Ястието се оставя леко да къкри до извиране на течността. Дърпа се от котлона, добавят се ситно нарязаните и отцедени от течността в гевгир краставички. 

Заквасената сметана се разбърква до гладкост и внимателно, за да не се пресече от високата температура, постепенно се добавя към месото. Тиганът отново се връща на котлона при умерна температура до вгъстяване на сметаната. Финално се овкусява с черния пипер.

Печене

Фурната се загрява предварително на 180 градуса с функцията горно печене с вентилатор /може и със стандартно горно и долно печене/. 

С остър нож се изрязва от горната част на питката капачето. Вътрешността се издълбава и напълва с подготвената смес. Най-отгоре се настъргва кашкавал. Капачето се намазва с масло и може да се поръси с шарена сол или сусам. 

Питката се поставя във фурната, а до нея капачето. Запича се за 5-10 минути- просто трябва да се наблюдава.

Сервира се веднага.

Бохчата е подходяща за посрещане на гости

Предварително сгответе плънката до момента на добавяне на сметаната. Подгответе малки питки за индивидуално сервиране и ги издълбайте. 15 минути преди основното ястие, сгорещете плънката, добавете сметаната, напълнете питките по указания начини и ги запечете.

Приятен апетит!

Фото сесия: Бохча от механа „Разложка мааза“ за Кулинарен туризъм в България, Арт Идея БГ

Свържете се с нас, ако желаете да заснемем любимите Ви ястия и да популяризираме Вашата механа или ресторант!

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.