











Рецепти
Баница със стафиди / локум
Продукти:
1 пакет готови точени кори /16 броя/
1чаена чаша стафиди или 1 кутия червен локум
100мл. бял ром за накисване на стафидите 1 ден предварително /не е необходим, ако се използва локум/
Плънка:
3 големи домашни яйца, за да има баницата приятен жълт цвят
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. микс от разтопено масло и олио
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2ч.ч. олио за намазване на корите
Сироп: 2ч.ч. вода, 2ч.ч. захар аромат от лист индрише
Начин на приготвяне:
Стафидите се заливат с рома и се оставят да престоят няколко часа, за да омекнат.
Продуктите за плънката се смесват последователно. Корите за баница се разстилат. Взима се първата кора, намазва се с олио с помощта на четка, върху нея се поставя втората кора и се наръсват 5с.л. от плънката. Хубаво се намазва цялата кора, което е важна тънкост. От към тесния край на кората се поставя ред от стафидите. Кората се завива от към тесния край и се поставя в намазнена тава. По същия начин се постъпва и с останалите кори.
Ако остане от тестото, то се поръсва на-отгоре върху корите.
Готовата баница се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Междувременно се приготвя сиропа /не трябва да е много гъст/ и се оттегля от огъня, за да застине.
Готовата баница се залива със сиропа и се покрива с кърпа.
Фотосесия
Празнична почерпка за Димитровден, по време на курбана в едноименната църква в с. Бачево