Мармалад от шипки

Рецепти

Мармалад от шипки

Доста трудоемък процес, но резултатът си заслужава

Необходими са добре узрели плодове от шипки /rosa canina/

Начин на приготвяне:

Добре узрели шипки, почистени от дръжките и различни примеси, се измиват и поставят в дълбок съд. Заливат се със студена вода до 5-6см. над повърхността им. Завират се на висока температура, а после без да се маха капка се оставят бавно да се варят на ниска температура до пълно омекване. Претриват се през гевгир, като се поливат с отварата. Можете да ползвате за претриването дървена лъжица, защото ситните бодлички и семената на шипката нараняват кожата на ръцете. 

Получената каша се прецежда през ситно сито за брашно 2-3 пъти. Бабите ни, които са имали не малко търпение, са го правили като изсипват част от сместа в тензухена кърпа и стискайки я от единия край, прецеждали фино шипковата каша. 

Пречистената каша се изсипва в разлят съд като на 5кг. каша се добавя 2 кг. захар. Мармаладът се получава на бавен огън и с непрекъснато бъркане до вгъстяване с вид на течен мед. Цветът е наситено кафяв.

Още горещ мармаладът от шипки се изсипва в чисти, сухи и затоплени буркани. Не се похлупва. Оставя се открит, за да хване корица. Най-накрая се покрива с пергаментова хартия, захлупва се и се оставя на тъмно.