Горски гъби на сач

Рецепти

Горски гъби на сач

Микс от горски гъби с шарена сланинка, шунка от зрял бански бут /"крешчина"/ и домашни яйца

Рецепта от "Вкусът на Банско"

Необходими продукти за 2 порции:

Пресни гъби: пачи крак, печурка, манатарка
половин глава кромид лук, разрязан на полумесеци
200гр. шарена сланинка
200гр. шунка
4 яйца
прясна люта чушка
керамичен сач или дълбок тиган

Начин на приготвяне:

Върху нагрята скара, керамичен сач или тиган с широко дъно се слага първо бекона леко да се отпусне от топлината, добавя се нарязания кромид лук и след като усетите приятния аромат на кромидчето- нарязаните гъби. Разбърквате с дървена лъжица, като внимавате ястието да не прегори. Най-накрая се добавя шунката /крешчината/ и се подправя със сол на вкус.
Изключва се котлона и се счукват върху ястието 4 яйца /жълтъкът се боцва с вилица, за да се разлее/. След една минута с широка шпакла ястието се обръща без да се смачкват продуктите. 
Ястието се сервира топло с нарязана люта чушка.