
Рецепти
Горски гъби на сач
Микс от горски гъби с шарена сланинка, шунка от зрял бански бут /"крешчина"/ и домашни яйца
Рецепта от "Вкусът на Банско"
Необходими продукти за 2 порции:
Пресни гъби: пачи крак, печурка, манатарка
половин глава кромид лук, разрязан на полумесеци
200гр. шарена сланинка
200гр. шунка
4 яйца
прясна люта чушка
керамичен сач или дълбок тиган
Начин на приготвяне:
Върху нагрята скара, керамичен сач или тиган с широко дъно се слага първо бекона леко да се отпусне от топлината, добавя се нарязания кромид лук и след като усетите приятния аромат на кромидчето- нарязаните гъби. Разбърквате с дървена лъжица, като внимавате ястието да не прегори. Най-накрая се добавя шунката /крешчината/ и се подправя със сол на вкус.
Изключва се котлона и се счукват върху ястието 4 яйца /жълтъкът се боцва с вилица, за да се разлее/. След една минута с широка шпакла ястието се обръща без да се смачкват продуктите.
Ястието се сервира топло с нарязана люта чушка.