Рецепти
Кореноплодни зеленчуци през зимата
Кореноплодните зеленчуци са естествен избор за зимната храна, издръжливи са и със силна концентрация на полезни съставки. Лесни са за приготвяне във вид на салати, супи, пюрета, чорби. Комбинират се чудесно едни с други и участват в редица традиционни български ястия.
Цвекло
Важни съставки:
Магнезий, желязо, полезната за сърцето фолиева киселина и противораковия антиоксидант бета-каротен. Още по-полезни от корена са листата на растението, в които се съдържат два пъти повече фолиева киселина, калций и желязо.
Основен източник на бетаин- уникално по своята природа вещество, с голям принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. Той е важен в процесите на детоксикация на организма и доброто състояние на бъбреците, черния дроб и сърцето
Симбиозата червено цвекло, ябълка и морков
Е препоръчителна и уникална със своето здравословно въздействие. Може да се приема като прясно изцеден сок с равни количества от всеки продукт или във вид на настъргана на ренеде салата. Към салата задължително се добавя зехтин, мед и малко лимонов сок. Добре би било да оставите за 15 минути зеленчуците да отпуснат соковете си под въздействието на дресинга и после да ги консумирате
Ряпа
Богата е на витамини (С, В1, В2 и Е), минерали (калий и калции), фибри и ензими. Заради високото съдържание на калий (което в черната ряпа е три пъти повече отколкото в бялата) ряпата е изключително полезна за сърдечната дейност и предпазва от инфаркт.
Салата от ряпа
Специалистите препоръчват свежа салата от настъргана ряпа с морков, ленено семе или зърна от нар. Както и при цвеклото, престояването за кратко на продуктите с дресинга, прави салата по-сочна и предотвратява поддуването на стомаха, характерно за този този зеленчук.
Целина
Характеризира се с полезни фибри и малко на брой калории. Целината определено е алтернатива на цитрусите, които не са характерни за нашите географски ширини, като се има в предвид високата концентрация в нея на витамините А, С, В1, В2 и К. Минералният състав включва желязо, калий, магнезий и фолиева киселина. Етеричните масла в надземната част и корените от целина имат противовъзпалително действие и подобряват метаболизма. Грубата целулоза в корена стимулира работата на червата и помага при затегнат стомах. През студените месеци отварата от целина облекчава артритните и ревматични болки
Винаги ще разпознаете аромата на целината във вкуса на супите. Тя е популярна освен това като пюре към филета, придавайки изтънченост и нежност .
Алабаш /Гулия
Здравословни ползи:
Укрепва имунната система, помага при анемия и авитаминоза.
Полезен е при астма, бронхит, туберкулоза и лъчева болест.
Има пикочогонно действие, облекчава симптомите при настинка.
Алабаш е идеален за диета. Не се препоръчва при хора с проблеми на щитовидната жлеза, тъй като възпрепятства усвояването на йода