
Рецепти
Шатобриан със суфле от гъби
Благородна рецепта с името на френски аристократ, абсолютно подходяща за менюто на всеки ресторант с класа.
Необходими продукти
- 0,650гр. телешко бонфиле, сол, черен пипер, зехтин;
- Ароматно масло леко подсолено и овкусено със сухи подправки, стрити в хаванче за пълноценен аромат: черен пипер, семена кориандър, мащерка.
Сос
- 1 глава шалот /вид кромид лук/;
- 1 скилидка чесън;
- 100мл. телешки бульон;
- 100мл. бяло вино;
- 100гр. краве масло;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1/2ч.л. сух естрагон, сол, черен пипер.
Суфле
- 200гр. микс от пресни гъби: печурка манатарка и кладница;
- 4-5 супени лъжици масло;
- 5 яйца;
- ½ чаена чаша галета, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне
Телешкото бонфиле се осолява, подправя с черен пипер и се намазва със зехтин. Маринова се за 1 час, след което се поставя на силно сгорещената скара и се запича за по 4-5 минути от всички страни, като периодично се намазва с ароматното масло, за да не се изсушава. Получената твърда коричка, съхранява сочността на месото. След което месото се изважда от скарата, поставя се в тавичка и се запича във фурна за 10 минути на умерена температура.
Междувременно се приготвя суфлето.
Гъбите се нарязват и се задушават в масло. Разделят се жълтъците от белтъците на яйцата. Жълтъците се разбиват и към тях се добавя галетата и изстиналите гъби, черен пипер и сол. Белтъците се разбиват на сняг в сух съд и внимателно се добавят към останалите съставки.
Сместа се изсипва в намаслени формички за печене.
Печене на суфлето
В силна, предварително загрята фурна на 200 градуса в продължение на 10-15 минути.
Подготовка на соса
Шалотът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в маслото. Деглазират се с вино и след като алкохолът се изпари, добавя се телешкия бульон. Течността се оставя да се редуцира почти наполовина като в крайния момент се добавя маслото.
Сервиране на шатобриана
Телешкото бон филе се поставя върху канапе от пържена с яйце филийка и се залива със сос /пожелание сосът може да се сервира отделно в каничка/. Поднася се топло и веднага след като суфлето стане готово.
Добър апетит!
Послепис
Франоса Рене дьо Шатобриан /1768-1848/ е писател, политик, мислител. Определян е като родоначалник на френския романтизъм.
Висша кулинарна лига на Югозападна България
Рецепта от ресторант „Uva Nestum“ гр. Гоце Делчев