
Рецепти
Копринени палачинки с прясно мляко
Необходими продукти за около 10 палачинки с диаметър 20см.
2 яйца
щипка сол, 1с.л. захар
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. вода
1 пълна чаена чаша и половина брашно
олио за намазване на тигана
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се разбиват яйцата, добавя се млякото и половината от водата. Пресява се брашното и се прибавя към течните съставки, заедно със солта и захарта . Бърка се внимателно ръчно до поемане на брашното, а после с миксер до получаване на гладка смес. Добавя се останалата вода. Тестото е сравнително рядко, но все пак- плътно.
В пърженето се състои тънкостта на коприненотънката и светла текстура на палачинките.
Първоначално тиганът се загрява на висока температура. В последствие температурата се намалява до умерена. Намазва се с олио /може с четчица или с намаслена салфетка/. Вдига се от огъня, загребва се с черпак палачинковата смес и в центъра, и в близост до повърхността на тигана се изсипва. С кръгови движения бавно сместа се разстила. Ако тиганът е много горещ, течността от палачинките започва веднага да се изпарява, палачинката става на малки „кратерчета“- дупчици и покафенява. Това е знак да намалите температурата на котлона. След минутка палачинката се обръща и за по-малка от такава е готова.
Готовите палачинки се редят една върху друга в процеса на печене. Така те стават мекички.
Сервират се с плънка по желание, по всяко време на деня.