
Рецепти
Сух зелен фасул с кървавица
Зимна класика от Банско
Необходими продукти:
Тенджера от 3л.
2 купички сух зелен фасул от банския сорт „бабарчи” /кафяв сорт със средно големи зърна и много плътен вкус/
½ нарязан на кубчета чекань /кисело цвекло/
½ ситно нарязан кажел /кисело зеле/
500гр. банска кървавица
Кост от бански бут
Няколко резенчета сланина /дробка/
½ глава кромид лук
черен пипер, дафинов лист, стрък сух копър, люта чушка, няколко скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Подготовка в предходния ден.
Сухият зелен фасул се накисва във вода от предната вечер. Свинският кокал се сварява във вода с дафинов лист и черен пипер и се обезкостява. Когато бульонът изстине, от него се маха втвърдилата се на повърхността мас.
Фасулът след като набъбне се поставя в дълбока тенджера със студена вода и се оставя да заври. Първата вода от фасула се изхвърля и се поставя чиста вода, колкото да покрие фасула. След като заври фасулът се оставя на бавен огън около час и половина. Добавя се бульонът от свинския кокал, зелето, цвеклото, кромид лука. След като всичко отново заври, добавя се сланината, кървавицата и една суха червена чушка, копър. На тих огън ястието къкри още 30-40 минути. Ако има нужда се посолява.
Това ястие се готви доста бавно, но ако имате дълбок керамичен съд, можете да го приготвите и на фурна, като спазвате оказаните стъпки. Става още по-вкусно.
Приемаме коментари от истински банскалии по рецептата, за да се прецизира точно нейното изпълнение!
Бъдете наши гости!
КУЛИНАРЕН ТУР В БАНСКО - СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС! ГАРАНТИРАМЕ ВИ ИСТИНСКО И НЕПОДПРАВЕНО ИЗЖИВЯВАНЕ.
Още по темата:
Адрес
гр. Банско, ул."Стурма"2
Телефон
0887769946
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.