
Рецепти
Салата със сирене бурата
Бурата (Burrata- наименованието идва от италианската дума за масло "burro”) е прясно италианско сирене, което се прави от моцарела и сметана.
За целта е необходимо биволско или краве мляко, сирище и сметана. Буратата е с външната част от моцарела и вътрешна, съдържаща сметана.
Производството на бурата започва по стандартния начин, както при моцарелата и другите сирена. Разликата идва по-късно, когато прясната извара се пуска в гореща суроватка или леко подсолена вода, с идеята да "развие" еластични конци.
Още горещото сирене се оформя като торбичка, която се пълни с парченца моцарела и се гарнира със сметана, преди да се затвори.
Когато се разреже, от бурата изтича гъстата сметана, благодарение на която сиренето се характеризира с плътен и маслен вкус.
Най-добре е да бъде консумирано в рамките на 24 часа след разпечатване, а след 2 дена вече е с изтекъл срок на годност.
Най-добре е да бъде консумирано в рамките на 24 часа след разпечатване, а след 2 дена вече е с изтекъл срок на годност.
Бурата е идеално сирене за салата, прошуто, пресни домати със зехтин, различни видове паста.