Рецепти

Кестените- здравословно меню

Кестените са сравнително малко познати в традиционната българска кухня.
Естествените кестенови гори в България се намират край село Брежани по северните склонове на Пирин, в планинините Беласица край град Петрич, в Огражден и Славянка.

Сезонът на кестените е през месец октомври.
Печените кестени са отлично мезе за червеното мелнишко вино, а варените са подходящи за ястия с дивеч и зеленчуци, за супи и различни десерти.

В навечерието на зимата те са превъзходна и зареждаща храна.
100 гр кестени съдържат 200 - 250 калории, много захари и скорбяла. Кестените са  естествен източник на желязо, цинк, калций, магнезий, фосфор, мед и др. елементи и то във вид, най-пълноценно усвоим от организма. По съдържание на витамин С те се доближават до лимоните, освен това доставят на организма и витамините В1, В2 и А. В кестените се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати. 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза.

Кестените са естествено лекарство, което няма странични действия.
Препоръчват се при анемия, поради високото съдържание на желязо. Танинът и пектинът във варените или печени кестени има диуретично действие. Кумаринът в кестените предпазват от склероза на съдовете. Смята се, че кестените подобряват кръвообращението, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо, влияят добре на сърцето, храносмилателната система, лекуват рани,изгаряния, подагра, действат антитуморно.
 
Качествените кестени притежават лъскава тъмнокафява кора и плътност. Деликатно е тяхното съхранение- кестените не бива да се съхраняват нито на много влажно, нито на много сухо място.

Кестените са част от гурме културата на Западна Европа.
Малко хора знаят, че Корсика, островът на Наполеон Бонапарт, всъщност носи името си от кестеновите гори, с който е покрит. Кестените са в основата на промишлеността в този регион, а местните хора са горди с бирата от кестеново брашно.
В Тоскана няма заведение без кестени в менюто. Като се започне от кестенова супа, спагети, полента, мармалад от кестени, та се стигне до кестеновия сладолед.
Върхът на признанието си плодът намира в основаването на Асоциацията за повишаване на стойността на кестена в Монте Амиата, Италия. В тази Асоциация поставят качествен щемпел и гаранция за произход на местните сортове. Беритбата започва през м.октомври с тържества както при гроздобера. По важност ритуалите се равняват на празненствата по повод на младото вино. В магазините  се продават консервирани кестени, брашно от кестени, с които могат да се приготвят най-разнообразни вкусни и полезни ястия.
В Германия Карл Велики нарежда с указ отглеждането на кестени за храна. Днес питомните кестени са разпространени почти навсякъде в по-топлата част на Европа.
 
Най-известния фестивал на кестена се осъществява от 20 до 22 октомври всяка година в алпийския курорт Трентино, Италия.
 
В България първият кестенов празник се организира в с.Брежани, община Симитли през октомври 2010 г. като така се поставя началото на нова традиция, развиваща местната общност и кулинарната култура на българина.