Гаспачо

Рецепти

Гаспачо

Продукти за 4 – 5 порции:
4-5 големи и добре узрели домата – около 1 кг
1 краставица
1-2 зелени чушки
2 скилидки чесън
1 малка глава лук /можете да използвате червен лук, който по-сочен и сладък/
½ литър студена вода
1 голяма филия хляб, без кората
5-6 стръка магданоз
сол и зехтин на вкус
моцарела
сос песто
 
Начин на приготвяне:
С помощта на остър нож се отстранява дръжката на домата. Кожата на долната страна на домата се цепва на кръст и доматите се потапят за около 20 секунди във вряща на котлона вода или докато кожичката около цепките започне да се повдига.  Доматите се изваждат с решетъчна лъжица, потапят се в предварително приготвена купа с ледена вода, за да спре процесът на готвене, обелват се и се нарязват на едри парчета.
 
Филията хляб се потапя в студена вода за няколко секунди и се изстисква добре.
Чушките и краставицата се почистват и се режат на едри парчета
 
Всички съставки се пасират. Посолява се и се добавя зехтин.
 
Приготвяне на сос песто:
1 скилидка чесън
1 връзка пресен босилек- използват се само листата
Зехтин екстра върджин
Сок от половин лимон
Морска сол и черен пипер
 
В каменно хаванче се стрива първо чесъна, а после се добавя босилека и във финалния етап- на тънка струя зехтина. Подправя се със сол и лимонов сок.
Супата се сервира охладена в добавка на препечена филийка с резен моцарела.
 
Рецептата е от менюто на ресторант Euro Kitchen  на Пирин голф и кънтри клуб