Чорба със зелен фасул

Рецепти

Чорба със зелен фасул

Необходими продукти:
Половин килограм зелен фасул от подходящ крехък сорт без конци. В Банско предпочитат местния сорт  „бабарчи”.
1 глава кромид лук, 1 морков, няколко стръка целина, магданоз, пера от праз лук, няколко скилидки чесън, 1 дафинов лист, 4 зрънца черен пипер, 1  чушка, 1-2 домата, 1к.ч олио, 1к.л. червен пипер, стрък копър, 1с.л. непълна сол
 
Начин на приготвяне:
Зеленият фасул се почиства от връхчетата, начупва се на по-малки парченца и се измива. В дълбока тенджера /3 литра вместимост/ се слага да заври вода, в която се бланшира зеленият фасул за 15 минути /зависи колко бързо омеква фасула/, след  което фасулът се прецежда в гевгир, изплаква се с вода и се оставя да се отцеди.
 
В същата тенджера се поставя олио, колкото да облее дъното. Загрява се и се изсипва нарязания на кубчета кромид лук и морков, чесън, задушава се леко и след това се изсипва зеления фасул. Разбърква се добре  като ястието се наблюдава постоянно, за да не загори на дъното. Добавя се нарязаната на ситно чушка и настърганата на ренде домата. След като водата от доматата  изври, добавя се гореща вода, така че да се покрие зеленчука. Добавят се: дафинов лист, черен пипер, нарязани на ситно дръжки от магданоз, целината и праз лука. След като заври, ястието се оставя на бавен огън до омекване на фасула. Добавя се 1 равна супена лъжица сол най-накрая. Някои домакини вгъстяват чорбата, като добавят кубчета картофи.
 
Същото ястие може да се приготви в широк и дълбок  глинен съд за гювеч по аналогичен начин с  тази разлика, че доматите не се добавят в тенджерата при фасула.
Приготвеният по описания по-горе начин фасул се изсипва в керамичния съд посредством решетъчна лъжица, за да се отцеди чорбата.
В тиган се слага олио, задушава се кромид лук и се изсипва доматен сок или настъргани на ренде 2-3 домата. В доматения сос се добавя счукан черен пипер, чесън,  щипка сол  и кафена лъжичка захар. Оставя се водата от доматите да изври.
В дълбок съд се поставят две лъжици брашно, които се размиват на гъста кашица с чорбата от фасула, а после на тънка струя кашицата се разрежда с чорбата и се изсипва при доматите. Сместа се разбърква хубаво, като не се допуска образуването на грудки от брашно и се оставя да заври. Изсипва се цялото количество от чорбата. След като покъкри на бавен огън, за да се леко вгъсти- със сместа се залива фасула в гювеча.
 
Гювечът се поставя във фурната и се запича на 180 градуса.

"Вкусът на Банско"