
Рецепти
Топено масло със златист кехлибарен цвят
Претопено, пречистено масло или гхи- традицията на нашите баби за съхраняване на маслото
Как да направим претопено масло
Преди във всички биомагазини да се появи екзотичния продукт от Индия- маслото гхи, нашите баби и майки правеха претопено масло без да знаят за аюрведическото хранене.
Съвети за претопяване на маслото
Необходимо Ви е истинско масло, избито от прясна сметана. Неслучайно се доверяваме на маслото от малките ферми и домашни производители. В Разлога силна е традицията на село Годлево, което Ви препоръчваме да посетите.
Прясното масло се поставя в дълбок метален съд и на бавен огън постепенно се разтопява, без необходимост от бъркане. Процесът може да отнеме повече от 30 минути, като целта е да се изпари съдържащата се в маслото вода. Първоначално на повърхността се образува лека бяла пяна, а щом спрат да се образуват мехурчета и течността се избистря, маслото трябва веднага да се отстрани от огъня, за да не прегори.
При топенето, наблюдавайте промяната в цвета.
Първоначално той е светложълт, а после се задълбочава до тъмножълто с кафеникави оттенъци. На дъното на съда се утаява млечният белтък. Лекото му препичане дава много приятен сладък и незабравим вкус. След като застине, маслото се пресипва в сух стъклен или керамичен съд с похлупак.
Претопеното масло е по-дълготрайно и не е необходимо да се пази в хладилник.
Според специалистите то е богато на антиоксиданти, бета-каротини и елиминира вредното въздействие на свободните радикали. То е лесно усвоимо, подобрява храносмилането и избистря тена на кожата.
Препоръчваме филийка пълнозърнест хляб, намазан с топено масло и домашно сладко за закуска.
И още съвети от бабината кухня
В металния съд, където сте претопявали маслото, стават най-вкусните пържени яйца на света!
Адрес
гр. Разлог, ул."Голаг"33
Телефон
+35974785555 +0892238247
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.