Топено масло със златист кехлибарен цвят

Рецепти

Топено масло със златист кехлибарен цвят

Как да направим претопено масло

Необходимо Ви е истинско масло, избито от прясна сметана. Не случайно се доверяваме на маслото с марката „Велес“. 

Прясното масло се поставя в дълбок метален съд и на бавен огън постепенно се разтопява, без необходимост от бъркане. Процесът може да отнеме повече от 30 минути, като целта е да се изпари съдържащата се в маслото вода. Първоначално на повърхността се образува лека бяла пяна, а щом спрат да се образуват мехурчета и течността се избистря, маслото трябва веднага да се отстрани от огъня, за да не прегори. 

При топенето, наблюдавайте промяната в цвета. 

Първоначално той е светложълт, а после се задълбочава до тъмножълто с кафеникави оттенъци.  На дъното на съда се утаява млечният белтък. Лекото му препичане дава много приятен сладък и незабравим вкус. След като застине, маслото се пресипва в сух стъклен или керамичен съд с похлупак.

Претопеното масло е по-дълготрайно и не е необходимо да се пази в хладилник. Според специалистите то е богато на антиоксиданти, бета-каротини и елиминира вредното въздействие на  свободните радикали. То е лесно усвоимо, подобрява храносмилането и избистря тена на кожата. В популярните магазини за здравословни храни можете да го срещнете под наименованието „ГИ“, идващо от аюрведическата кухня на Индия.

Препоръчваме филийка пълнозърнест хляб, намазан с топено масло и домашно сладко за закуска.

Адрес

гр. Разлог, ул."Голаг"33

Телефон

+35974785555 +0892238247

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.