
Рецепти
Байганети
Необходими продукти:
3 яйца
160гр. брашно
200мл. бира
300гр. кашкавал или сирене, нарязани на кубчета.
Брашно за овалване
Олио за пържене и дълбок тиган
Начин на приготвяне:
Белтъците се отделят от жълтъците в сух съд и се разбиват на пухкав сняг. Жълтъците отделно се разбиват с брашното до гладка смес, добавя се бирата и щипка сол. Внимателно с дървена лъжица се смесват жълтъците и белтъците.
Кубчетата от сирене и кашкавал трябва преди това да са престояли за кратко във фризер, за да не се разтече кашкавала от високата температура при пърженето.
Нагорещява се олиото и се намалява температурата му до умерена. Кубчетата от кашкавала или сиренето се овалват първо в брашно, а после се потапят в паниращата паста и се пускат в тигана. С решетъчна лъжица се обръщат. Внимава се да не стане много горещо олиото.
Байганетите се изваждат върху хартия, за да се попие мазнината и се сервират веднага.
Байганетите се изваждат върху хартия, за да се попие мазнината и се сервират веднага.
Можете да ги вкусите в едноименната механа на хотел „Добринище”