20 декември - Игнажден

Празници и традиции

20 декември - Игнажден

Според българската народна традиция Новата година започва на 20 декември, Игнажден. 

Всичко, което се прави на този ден и в следващия календарен цикъл чак до Ивановден, Бабинден и Атанасовден , има магическа сила, за да има здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо, прави гадания за плодородие, за любов и брак. Внимава се за първия гост, за първия ден, за първото събитие, защото това ще е орисията на началото. Нищо не се изнася от къщата и не се дава на заем.

Игнажден е наричан още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Някъде го наричат и Единажден, защото това е денят на зимното слънцестоене и всъщност, първият ден от Древния български календар.

От Игнажден денят започва да расте по-бързо, "колкото петел скача на прага". Слънцето се обръща към пролет и лято, но все още е в най-далечната си точка.

От Игнажден започват коледните празници. 

Тяхната обредност е с  дълбока митологична основа и носи концепцията за създаването на света, за неговата гибел и съграждане. За това и в коледните дни има вяра в  черни сили, в караконджоли, таласъми, вампири и какви ли не други митични същества. Бабугери бродят из тъмните доби на нощта и тайно се промъкват. Вратите здраво се залостват и на тях се закача връзка с чесън, амулети пазят хората, излизайки навън. Мъжете обикалят селото по нощите с тежки медни звънци и гонят лошото, за да се отвори чист пътят на новата година. 

На Игнажден се палят големи огньове и това е слънчева магия. 

Огньовете символизират слънчевия диск и помагат на слънцето да свети по-силно. Огънят е земният, човешкият образ на слънцето, което дава живот и радост. Паленето на земния огън има за цел на принципа на имитативната магия да подсили небесния в дните, когато той е най-слаб. Огънят притежава и магическата сила да пречиства всичко лошо. Посредник е между двата свята – земния и небесния.

На Игнажден се захваща новия квас за хляба и е първата кадена вечеря от коледния цикъл.

Според християнската вяра започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до коледната нощ. Освен това този ден е посветен на Св. Йгнатий, епископ Антиохийски.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек пръв влезе в дома ви сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. В този дене не се иска и не се дава нищо назаем.